Експерти провериха сигнал за умряла риба в Девненска река

17:38, 24 яну 20 25 2805 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в РИОСВ - Варна по „Зелен телефон“ е постъпил сигнал за бяло оцветяване на водите в Девненска река и наличие на умряла риба.

Незабавно е била уведомена Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионална лаборатория- Варна. Организирала се е съвместна проверка, съобщават от Регионална инспекция по околната среда и водите – Варна.

Огромно количество мъртва риба край река Средецка притесни рибарите

При проверката на терен се установило, че се извършва дрениране на шламопровод, служещ за транспортиране на отпадъчните води от завод „Солвей Соди“ АД до утаителен басейн „Падина“. Дренирането е наложено поради настъпила авария по трасето на шламопровода в определен участък. Същият е бил промит и дрениран в утаителните съоръжения (дренажни депа).

При огледа на утаителните съоръжения експертите са установили изтичане на отпадъчни води от южно разположения утаителен басейн.

При проверката е взета водна проба от изходящия тръбопровод на южно разположения утаителен басейн, непосредствено преди заустването в река Девненска. Взетата водна проба ще бъде анализирана в акредитирана Регионална лаборатория- Варна. 

РИОСВ-Варна е своевременно уведомена за дренирането на шламопровода от оператора.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама