Експерти провериха сигнал за умряла риба в Девненска река

17:38, 24 яну 20 / Общество 25 1308 Topnovini

Днес в РИОСВ - Варна по „Зелен телефон“ е постъпил сигнал за бяло оцветяване на водите в Девненска река и наличие на умряла риба.

Незабавно е била уведомена Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионална лаборатория- Варна. Организирала се е съвместна проверка, съобщават от Регионална инспекция по околната среда и водите – Варна.

Огромно количество мъртва риба край река Средецка притесни рибарите

При проверката на терен се установило, че се извършва дрениране на шламопровод, служещ за транспортиране на отпадъчните води от завод „Солвей Соди“ АД до утаителен басейн „Падина“. Дренирането е наложено поради настъпила авария по трасето на шламопровода в определен участък. Същият е бил промит и дрениран в утаителните съоръжения (дренажни депа).

При огледа на утаителните съоръжения експертите са установили изтичане на отпадъчни води от южно разположения утаителен басейн.

При проверката е взета водна проба от изходящия тръбопровод на южно разположения утаителен басейн, непосредствено преди заустването в река Девненска. Взетата водна проба ще бъде анализирана в акредитирана Регионална лаборатория- Варна. 

РИОСВ-Варна е своевременно уведомена за дренирането на шламопровода от оператора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 71 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.