Показват за първи път дигитално възстановената трета част на „Мера според мера“

12:22, 19 фев 20 / Култура 25 2859 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публиката на 11-тия София Филм Фест във Варна ще има възможност да види за първи път трета част на възрожденската сага в съвсем нов вид, с напълно реставрирана картина. Новото дигитално копие на трета серия ще разкрие на българската публика неизлъчвани до момента сцени без наложената от старата власт цензура, съобщават от феста.

Процесът по реставрация и дигитализация е резултат от сканирането на целия негатив и неговото цялостно почистване. След това той е разчетен наново, направени са нови цветови корекции и е коригирана експозицията на кадрите, като са добавени визуални ефекти за подсилване на картината и подобряване на качеството й. Освен това епизодът ще бъде представен с изцяло нов звук – верен на оригинала, но преформатиран от моно в стерео 5+1, с добавени звукови ефекти.

Също така новината е, че „Мера според мера“ ще бъде представен със запазена оригинална фонограма и добавени субтитри на литературен български език, за да бъде улеснено възприемането на историята от младите поколения, при все специфичните македонски наречия и архаичната лексика на оригинала.

Легендарната творба на режисьора Георги Дюлгеров „Мера според мера“ е създадена през 1981 година по сценарий на Руси Чанев и Дюлгеров, по романа на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден“. Това е първият български филм за борбата на македонските българи – пресъздадена е историята на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година, с участието на реални исторически личности — Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев, Георги Мучитан. Съдбата на един обикновен поборник - Дилбер Танас, превърнал се от неук чобанин в мислещ човек и сподвижник на известни войводи, е метафора на общата ни история, в която човешки драми и политически игри променят изначалната идея на борбата и нейното значение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама