Удостоиха генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски с поредно звание

15:12, 19 сеп 20 25 4090 Шрифт:
Редактор:

Началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен с поредно научно звание - "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище.

Удостояването му е по решение на Академичния съвет на Морската академия за приноса му в развитието на образованието и медицината у нас, както и за реализацията на съвместния проект между ВМА, ВВМУ и Медицинския университет в крайморския град за обучението на военни лекари.

"Досега запасът с военни медици се запълваше с лекари от скамейките на цивилните университети, но каквото и допълнително военно обучение да преминат тези млади хора, то не е достатъчно за изграждане на истински офицери", посочи Мутафчийски, който оглавява и Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Проучване: Повече българи споделят мнението на Мутафчийски за коронавируса, сравнено с това на Мангъров

По думите му проектът във Варна преодолява този проблем, особено като се има предвид, че специалистите от ВМА са непрекъснато на мисии зад граница.

В момента те са три - в Африка, Азия и на Балканите, обясни Мутафчийски. И допълни, че за военните лекари, участващи в мисиите, се изискват качества, които трудно се изграждат в цивилните университети - да бъдат силни, волеви, устойчиви офицери, които могат да вземат бързо решения и да остават непоклатими, независимо от предизвикателствата.

,,Медицинският университет във Варна е уникален за страната ни, защото е единственият със сериозно отношение към бичове на съвремието като тероризма и асиметричните заплахи'', допълни Мутафчийски.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама