Фекални води са убили 20 тона риба в язовир край Варна

15:26, 26 мар 22 25 2733 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Масово измиране на риба в язовира в село аксаковското село Засмяно е причинено от изпускане на фекални води от свинекомплекс в района, съобщава БНР. По предварителни данни близо 20 тона е умрялата риба в язовира.

Свинекомплексът е стопанисван от фирмата „Агросип“, които са казали, че една от тръбите на торохранилището е била запушена и това е причинило екологичната катастрофа. Следващите дни предстои повишаване на температурата и ситуацията ще се усложни, съобщи Дилян Иванов - представител на арендатора на язовира.

„Местният комплекс на Любен Каравелово изпуска замърсени води, които се вливат в нашия язовир и тонове риба умря. Изпуска тонове фекални води. За първи път се случва. Сезирахме институциите, те са ангажирани шест-седем институции, не са взели проби (от водата – б.р), което е най-големият абсурд, взеха проби от рибата. Голяма част е унищожена. Ще има съдебен риск, тонове умряла риба... екологична катастрофа. Не е по силите на концесионера да я извози и да я обработи“, каза той.

По брега на язовира наистина има изхвърлени тонове умряла риба. Националното радио съобщава, че това е било любимо място на варненци и защитена екологична зона, която дълго време няма да може да се използва.

През миналата година стана ясно, че спукана тръба във Варненското езеро е изпускала фекални води в продължение на месеци преди властите да реагират.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама