Мъж починал след побой в старчески дом без лиценз

10:14, 06 апр 22 25 2761 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Мъж е починал след побой в дом за възрастни хора, който работи без лиценз. Това разкрива ново разследване на bTV за нередностите в старческите домове.

64-годишният Петко Ангелов губи живота си на 20 юли миналата година след жесток побой от друг домуващ в частен дом за възрастни хора „Свети Георги“ във Варна. За случилото се разказва дъщеря му, която води дело срещу извършителя и срещу липсата на реакция от страна на персонала.

Баща ми е бил открит в 22:30 ч., два часа след като са им раздали лекарствата, целият в кръв и рани. Санитарките решават, че ще го измият и ще го отделят сам в стая, не знам с какви очаквания, явно да поспи и да се оправи. Естествено, прикривайки следите от всичко извършено, защото те са разбрали какво се е случило. Разбрали са, че е бил пребит и въпреки всичко те просто са го отделили, чакайки сутринта да дойде шефа и да реши какво да правят“, разказва дъщерята на починалия Даниела Иванова.

Разследването показва, че причината за смъртта на мъжа е тежка черепно-мозъчна травма. Установени са 23 разкъсно-контузни рани в областта на главата, счупване на носните кости и ребрата, както и други наранявания в резултат от побой с ръце, крака, метален бастун и посредством блъскане в мебелите и стените на стаята.

В постановлението на Окръжната прокуратура във Варна пише „обвиняемият страда от смесена корова и подкорова съдова деменция и поради настъпило тежко оглупяване не е могъл и все още не може да разбере извършената постъпка“. На база на това становище в края на 2021 г. наказателното производство е прекратено заради невменяемост на извършителя.

Изненадващо убиецът беше диагностициран, защото до момента не е бил с поставена диагноза „деменция“, а след инцидента е бил диагностициран. В момента съдът му е наложил постоянно пребиваване в психиатрия при строг режим“, коментира дъщерята на починалия.

В нощта на инцидента на работа са четири жени от персонала. Действията и бездействията на санитарките, установили тежкия побой и не счели за необходимо да повикат „Бърза помощ“, следва да бъдат преценявани от Районна прокуратура – Варна. А в средата на март е образувано ново дело за „злепоставяне“. Това означава неполагане на дължими грижи при положение, че персоналът е установил тежкия побой, нанесен на пострадалия. Ако се докаже вина, законът предвижда лишаване от свобода до една година или с пробация.

По време на фаталния инцидент старческият дом се помещава в сградата на бившия хотел „Темида“ в Златни пясъци. На 11 юли - дни преди побоя, избухва пожар, който отнема живота на четирима души. В края на миналата година домуващите, близо 100 човека, са преместени на нов адрес.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама