Семейство сбъдна мечтата си да има бебе след 19 опита за инвитро

13:00, 07 мар 19 25 1352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След 19 опита инвитро семейство от Велико Търново сбъдна мечтата си да има бебе. Били са нужни 15 години, за да се появи малката Ивайла на бял свят.

За Дарина Чилева 4 март е най-щастливият ден в живота ѝ – денят, в който става майка. Борбата на семейството започва преди 15 години, когато след дълги опити става ясно, че трябва да се намесят специалисти.

„Всичко започна през 2004 г., когато се запознахме с партньора ми. На доста по-късен етап разбрахме, че имаме проблем, диагностициран през 2009 г. И оттогава започна нашата по-усилена борба, за да се появи детенце в нашето семейство”, разказа Дарина.

Ивайла се ражда благодарение на донорска яйцеклетка. 

Д-р Веска Кайрякова, която е следила бременността на Дарина, обясни, че при пациентките по донорска програма се обръща по-голямо внимание на тяхното психическо състояние.

„Да могат по-лесно да преодолеят целия стрес. Имайки предвид дългите години в очакване, това е нещо съвсем ново за тях. По принцип всички са много притеснени, но ние се стремим да им вдъхваме вяра, да им дадем сили да преодолеят каквото и да се случва”, обясни д-р Кайрякова пред bTV.

Около 2000 са децата, които са се родили благодарение на донорска яйцеклетка, каза Мариела Куртева от фондация „Майки за донорство”.

По думите ѝ хората се притесняват и трудно даряват. „Ние не целим да ги убеждаваме да даряват, а по-скоро да се запознаят с донорството и всеки сам да вземе решение”, допълни тя.

Малката Ивайла ще се прибере у дома точно на 8 март. „Пожелаваме си само да е здрава”, категорична е Дарина.

Щастливата майка насърчава всички като нея да се борят за мечтата си да имат дете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама