Румен Радев ще открие 15-ото издание на Петропавловския събор на народното творчество

08:00, 22 юни 19 25 1238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев ще открие 15-ото издание на Петропавловския събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира“ край Лясковец. Това съобщи кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Откриването ще е от  11.30 часа. По традиция съборът ще започне с изпълнение на песента „Хоро се вие покрай манастира“.

Над 140 са певческите групи, повече от 40 - фолклорните формации и състави, 60 са индивидуалните изпълнители. Ще гостуват и близо 20 групи, пресъздаващи обичаи. Най-малкият участник е на четири години, а най-възрастният - на 88.

Със своите изпълнения участниците ще пресъздадат българския фолклор в цялата му пъстрота. Проявата е с конкурсен характер, подготвени са много награди. Председател на журито, което ще оценява изпълнителите, е проф. Елена Кутева - директор на Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". 

Гост изпълнител е народният певец Здравко Мандаджиев с танцово шоу „Кабири“ с ръководител Боян Алексиев. Д-р Ивелина Гецова припомни, че още през 1993 година общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец са поставили началото на Петропавловския събор на народното творчество с участието на фолклорни колективи от всички етнографски области на България.

Националният събор се провежда на всеки две години в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. св. Петър и Павел”, намиращ се над град Лясковец и има характер на всенародни игри и надпявания.

Повече от две десетилетия съборът заема значимо място в духовния живот на хората от региона. Хилядите участници и зрители, както и присъствието на най-добрите фолклорни специалисти от България му определиха името на „Малката Копривщица“.

Петропавловският събор има запазен знак, изработен от художника Марчо Караджов, присъстващ на флага и рекламните материали.

Съборът е форум на международно сътрудничество и сцена, на която са се изявявали гост-изпълнители от Унгария, Гърция, Италия, Дания, Сърбия, Словакия, Черна гора, Полша, Грузия, Молдова, Румъния, Tурция и др. Гостували са най-популярните народни изпълнители като Илия Аргиров, оркестър „Хоро“, Калинка Згурова, Христина Лютова, Любка Рондова, Иван Дяков, Николай Славеев, Росица Пейчева, Николина Чакардъкова и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама