Кметът Даниел Панов открои три основни успеха на местната власт за мандат 2015-2019 г.

18:42, 28 юни 19 / Политика 25 1078 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Три основни успеха на местната власт за мандат 2015-2019 открои председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов.

Това съобщиха от пресцентъра на НСОРБ.

Министър Маринов инспектира критичните участъци на река Янтра във Велико Търново

Председателят на УС на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ и кмет на община Велико Търново Даниел Панов отчете постиженията и успехите на местната власт за мандат 2015-2019 и очерта визията за развитието на общините през следващите 10 години. Това стана по време на пленарното заседание на заключителната конференция на Националното сдружение на общините за мандат 2015-2019.

С военен ритуал във Велико Търново беше открит паметник на Христо Ботев

Панов открои три основни постижения на изтичащия мандат. На първо място местната власт отчита подобрената макрорамка на общинските финанси. През последните 4 години държавните трансфери към общините са увеличени с близо 1 млрд. лв. Председателят на УС на Сдружението на общините подчерта, че на критични нива са средствата за поддържане на пътища и улици, привличането и задържането на квалифицирани експерти с настоящите нива на заплащане, както и дофинансирането на делегирани дейности за сметка на местните. Той допълни, че общините ще разчитат за напред държавата да им преотстъпи част от данъците и да създаде условия за разширяване на собствената приходна база. Като втори успех за мандата Даниел Панов открои работата по европейски проекти. Подготвихме и защитихме над 1 800 проекта за над 4 млрд. лв. Проблемите са свързани с обществените поръчки, със забавяния и финансови корекции, каза кметът на община Велико Търново. Той посочи, че тенденцията е за намаляване на европейската подкрепа за пътища и инфраструктура и насочване на средствата към проекти с добавена стойност за икономическото развитие. Предизвикателството пред общините е да се инвестира в дейности, които ще провокират икономическа активност и създаване на възможности за заетост. Третото постижение е свързано с работата по изпълнение на национални политики и програми. По думите на Даниел Панов най-показателно е ангажирането на общините с националната програма за саниране на жилищни сгради. Настояваме държавата да продължи програмата, а ние ще продължим да я подкрепяме, тъй като хората наистина се нуждаят от подобна подкрепа, каза той.

ГЕРБ и СДС откриха предизборната си кампания за Велико Търново

Председателят на УС на НСОРБ представи и визията за развитието на общините след 10 години, обобщени след проведените дискусии. В краткосрочен финансов план това включва подобряване на приходната база чрез по-строг контрол върху недекларирани имоти, повишаване на общинския дял в приходите от концесионни такси върху минералните води, подземните богатства и получаване на част от таксите за плажовете, реално отчитане на туристическите обороти и повишаване събираемостта на туристическата такса, изменения на подхода по облагане лизинговите моторни превозни средства и обхващане и на земеделската техника в облагането на превозните средства и др.

В пленарното заседание на заключителната конференция на Националното сдружение на общините за мандат 2015-2019 участваха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на културата Боил Банов, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама