7 от 10 общини във Великотърновско преизбраха кметовете си от раз

16:33, 28 окт 19 25 2140 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Първият тур на местните избори не доведе до сериозни промени в област Велико Търново - 7 от общо 10 общини преизбраха кмеовете си от раз. Така БСП към момента е с трима кметове - в Павликени, Полски Тръмбеш и Стражица. ГЕРБ печели областният град и община Елена. Независимият Генчо Генчев печели втори мандат в Свищов, а издигнатият от инициативен комитет Пламен Чернев отново ще е кмет на Сухиндол. В неделя балотажи ще има в Горна Оряховица, Лясковец, Златарица.

Даниел Панов печели изборите на първи тур във Велико Търново

Ето и подробностите:

ГЕРБ отбелязва категорична победа във Велико Търново. Жителите на старата столица се довериха за трети път на Даниел Панов и той получи 60.55% от гласовете. На второ място остава кандидатът на БСП Весела Лечева с 22.2 процента, а на трето място е юристът и кандидат на „Демократична България“ Калоян Янков. Милен Михов от ВМРО-БНД остана четвърти с подкрепа от 5.46%, а след това се нарежда вотът „Не подкрепям никого“ събрал 4.13% от общия брой валидни бюлетини. Последен е Димитър Маринов от Българско национално обединение с подкрепа под 1%.

ГЕРБ и БСП ще премерят сили за Горна Оряховица. На втори тур отива досегашният кмет от ГЕРБ Добромир Добрев с резултат от 35.9% и Явор Божанков  с 31.89%. Трети е Виктор Азманов от коалиция „Алтернатива на граждните“ с близо 11%. След него се нареждат Людмила Илиева от „Демократична България“ (5.51%), Стефчо Алипиев от ДПС (3.85%), Кирил Кирилов от ВМРО-БНД (3.41%), Йордан Мехтиев от Движение ЗАЕДНО за промяна (2.98%) и издигнатият от СДС, Воля, БЗНС и Глас Народен Петър Гайдаров (2.85%). „Не подкрепям никого“ са отбелязали 2.73% от гласувавлите.

Досегашният кмет на Община Елена инж. Дилян Млъзев от ГЕРБ печели първия тур на кметските избори. В негова подкрепа са гласували 60.5% от пусналите бюлетина. 36% са дали своя вот за опонента му Сашо Топалов от БСП, а 3.5% не са подкрепили нито един от двамата.

Балотаж ще има в Златарица, където на втори тур ще се състезават кандидатът на ВМРО и дългогодишен кмет Пенчо Чанев и кандидатът на БСП Михаил Ганев. Вчера Чанев събра подкрепата на 38% от гласувалите, а Ганев – на 31%. Кандидатът на ГЕРБ Стефан Бранзелов остана трети със 17.2% от вота. Четвърти е Федя Дервишев от ДПС (9.63%) и последен е Георги Джуров с 3.7%. Половин процент от валидните бюлетини са с отбелязана опция „Не подкрепям никого“.

Кметът на Лясковец също ще стане ясен в неделя. На втори тур отива досегашният кмет от ГЕРБ Ивелина Гецова, която вчера получи 47% от гласовете. В битката за кметския пост срещу нея ще се изправи Васил Христов от ЗС „Александър Стамболийски“, за когото гласуваха 20,4%. Трета остана Емилия Жилиева с 18.94%, а накрая се нарежда Петър Зангов, издигнат от Местна коалиция "Демократична България - Обединение (Воля,НФСБ)" с 10.81%. Близо 3% от гласувалите не са подкрепили нито един от кандидатите.

БСП печели изборите в Павликени. Досегашният кмет Емануил Манолов ще управлява общината за трети път, след като получи 60.64% от гласовете още на първи тур. Кандидатът на ГЕРБ Ваня Антонова събра 23.12% от гласовете, а след нея останаха Елеонора Марева от ДПС (9.36%) и Огнян Георгиев от „Атака“ с 3.05%. Почти 4% са избрали да не подкрепят никого.

Пети мандат като кмет на община Полски Тръмбеш спечели Георги Чакъров от БСП, който бе предпочетен от 59.46% от гласувалите. На втора позиция е Анатоли Александров от ГЕРБ с 37.25% от вота. Малко над 3% не са избрали нито един от тях.

Генчо Генчев, подкрепен от ГЕРБ, БСП и ДПС започва втори мандат като кмет на Свищов, след като спечели 52,3% от вота. Втора се класира Светла Димитрова от ПП Съюз на свободните демократи, която спечели 17.03%. Зад нея останаха Калин Костов от Местна коалиция „Алтернативата на гражданите, СДС, БДФ, Никола Петков, БНД“ с почти 14% подкрепа, Ангел Гецов от НФСБ със 7.38%. В дъното на класацията остават Даниел Кралев от коалиция „Ние, Гражданите“ и издигнатият от „Движение 21“ и Политическо движение Социалдемократи Георги Марков, за които са гласували съответно 2.7% и 2.07%. Малко над 4% не са подкрепили нито един кандидат.

Втори мандат завоюва от раз и досегашният управник на Стражица от БСП Румен Павлов. За него са гласували 55.98% от отишлите до урните. За кандидата на ГЕРБ Детелина Борисова, която е зам.-областен управител на Великотърновска област са гласували 36.24%. След нея се нареждат Атанас Бъчваров от ДПС с 4.55% и Николай Ангелов от „Движение 21“ с 1.15%. Малко над 2% не са подкрепили никого.

На първи тур Пламен Чернев спечели четвърти мандат като кмет на Сухиндол. Той бе издигнат от Инициативен комитет и събра 63.74% от гласовете. Опонентът му Димитър Гърбов от ГЕРБ е получил 31.46% от вота. 4.81% са решили да гласуват с „Не подкрепям никого“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама