Вековен дъб от Ново село участва в „Европейско дърво на 2020"

08:28, 04 фев 20 / Общество 25 1205 Topnovini

Вековен дъб от великотърновското Ново село представя България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2020". Той е на рекордните 500 години и се издига до чешмата в центъра на селото. В инициативния комитет на кампанията се включват и британски заселници, които от години живеят в Ново село, съобщи БНТ.

Вековният дъб има любопитна история. Летописът на легендарното дърво започва да пише професор Александър Бурмов, който през 40-те на миналия век започнал да събира разкази на местните хора.

Около 1875 година е започнало преселение на изток, във вековната дъбова гора. Дали са го използвали като оброчен дъб, тъй като църквата е построена през 1868 година, или просто по някакви сантиментални причини не е ясно, но това е единственото дърво, което е запазено на територията на селището“, обясни Евгени Пенчев от инициативния комитет в селото.

Този дъб е символ на духа и паметта на селото. Огромно столетно дърво, с голяма корона, впечатляващо, свещено дърво. Той е пазител на Ново село, оцелял през премеждия от толкова много години, от векове“, обясни жител на селото.

Старият дъб се превърнал в символ на Ново село. Миналата година той станал победител в националния конкурс „Дърво с корен", с което печели правото да представя страната ни на европейския. „И вече като финалисти участваме в Европейския конкурс за дърво на годината за 2020 година. С което ще покажем, че има едно дърво, което носи спомена за отминалите времена, свидетел е на родовата памет, така че се надяваме всички да ни подкрепят“, посочи Валерия Пенчева от инициативния комитет.

Успяваме да върнем духа на българина към обединение около каузи, които са се превърнали в национални“, заяви кметът на Ново село Христо Христов.

До момента в социалните мрежи вековният дъб от Ново село е събрал подкрепата на повече от 2000 души. Всеки гражданин може да го подкрепи тук.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани