​Приключи проект „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Горна Оряховица”

15:50, 14 авг 20 25 4388 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

С  пресконференция в ОИЦ, приключиха дейностите по проект „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Горна Оряховица“. На събитието присъстваха заместник-кметът по финанси Николай Георгиев,  ръководителят на проекта инж. Ивайло Обрешков и други представители от екипа, които обобщиха реализираните дейности, постигнатите цели и резултати.

В рамките на проекта са санирани три жилищни блока на улиците „Росица”, „Камчия” и „Генерал Скобелев”. Реконструкцията включва топлоизолиране на подова конструкция, външни стени, и покрив; подмяна на дограма и други  прозрачни ограждащи елементи; подмяна на осветителни тела в общите части; изграждане на мълниезащитна инсталация; подмяна на улуци, водосточни тръби и ламаринени обшивки около комини, била и улами. На жилищните блокове са освежени и стълбищните клетки и е осигурена достъпна среда до входовете на сградите.

Снимка: Община Горна Оряховица

С реализирането на проекта е повишена енергийната ефективност на сградите, а 62 домакинства преминаха в по-горен клас на енергопотребление. Подобрена е и жизнената им среда. 

Проектът е финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Договорът между Министерство на регионалното развитие и благоустройството в качеството му на управляващ орган на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 и Община Горна Оряховица в качеството на бенефициент по проекта бе подписан на 14 май 2019 г. Общата стойност на проекта е 1 724 239 лв., от които 85 % са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а 15 на сто са национално финансиране от републиканския бюджет.

Снимка: Община Горна Оряховица

Към момента по националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Горна Оряховица са санирани 14 панелни блока. Освен жилищни сгради, модернизирани са и три учебни заведения - ДГ „Бодра смяна“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ДГ „Елена Грънчарова“, както и сградата на Дирекция „Социално подпомагане”. През последния програмен период, железничарският град доби нова градска среда, кръгово кръстовище за улеснение на трафика, приют за бездомни лица с капацитет 15 души. Парк „Детски кът” доби изцяло нов вид, а за икономическото развитие на града допринася реконструираната улица „Иван Момчилов”.

Предстои да бъдат модернизирани парк „Градска градина” и Кризисният център от резервния списък на ИП, както читалище „Братя Грънчарови”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама