Организират благотворителен концерт в помощ на близнаци от Козлодуй

10:40, 30 ное 18 25 1586 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Две благотворителни инициативи ще се проведат в Козлодуй. С базар и концерт в петък ще бъдат набирани средства за операция на тригодишните Божидар и Мартин- близнаци от село Хърлец. Те са с диагноза детска церебрална парализа, а за да проходят, е нужна операция в САЩ, за която са необходими 130 000 долара. Семейството на близначетата не е изгубило надежда и с помощта на хора от цялата страна, започва да събира необходимата сума.

В община Козлодуй са стартирани редица инициативи за двете деца. Детски градини и училища ще организират коледни базари, а кутии за събиране на средства са поставени в някои търговски обекти в дунавския град. Днес, 30 ноември (петък), от 18.00 часа в Дом на енергетика ще се проведе благотворителен базар и концерт, на който Лора Караджова, Дивна, Ендо, Рафаел, Светли Миланов и танцов състав „Златия” ще участват безвъзмездно. Талоните за вход, на стойност 20 лева, могат да се закупят от касата на читалището в Козлодуй. При желание за допълнителна подкрепа може да се използват специално създадените банкови сметки.

Божидар и Мартин са дълго чакани деца, но се раждат в 7-мия месец, след което прекарват в кувьоз 40 дни. Изписани като напълно здрави, на година и половина лекарите им поставят окончателната диагноза. По 10 дни всеки месец те посещават специализирани центрове в София, благодарение на което започват да пълзят и да се обръщат, изправят и седят. Но това не е достатъчно двете деца да проходят отново. Нужна е операция на гръбначния стълб, чрез която да се премахне мускулният спазъм, пречещ им да ходят нормално.

Тази операция в България не се извършва, затова семейството на двете деца отправя молба за извършването на такава в Щатите. След 6-седмично чакане получава положителен отговор. Но за родителите на Божидар и Мартин сумата от 130 000 долара е непосилна, затова те разчитат на подкрепа- с надеждата, че необходимите средства ще бъдат събрани и ще дойде денят, в който да видят децата си на крака. 

Божидар Тихомиров Наков  IBAN:BG66BPBI79444054650501 BIC:BPBIBGSF 

Мартин Тихомиров Наков IBAN:BG50BPBI79444054650401 BIC:BPBIBGSF 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама