Сънародници зад граница помагат на деца в нужда от Видин

13:10, 09 яну 19 25 1341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хора, живеещи в германския град Кобленц, събират пари за своите сънародници от Видин и региона. Оказа се, че над 500 семейства от видинския квартал "Нов път" са се преместили и работят там. Със събраните средства бяха купени дрехи и обувки, които вече радват и топлят десетки деца във Видинско. Повечето от тях не са получавали подаръци от Дядо Коледа, а дрехи или обувки не са им купувани от години.

Инициатори са роми от Видин. Обявяват се срещу противопоставянето на етноси в обществото, а желанието им е да са хората отпред, първите. Така са нарекли и своята група във Фейсбук, на ромски „Ангалутне“. 

„Много хора се отзоваха от различни европейски страни, които работят и живеят там от години. Това са наши съграждани, които живеят и работят в Германия, Финландия, Испания, Англия, Белгия, Франция, Холандия. От България също има дарители. В Кобленц и Кьолн в Германия бяха ситуирани урни. Дарения са изпращани и чрез трансферните къщи“- каза Асен Митков, който е сред организаторите във Видин.

Събрани са три хиляди евро. С тях са закупени зимни якета, пуловери, анцузи и обувки. Раздадени са на деца от семейства в затруднено положение, без значение на техния етнос.

„Не правим разлика дали са българи, роми, арменци, гърци“- каза Асен Митков.

Играчките на 5-годишната Радослава са по-малко от годините й. Тя има само две кукли. Малката Ради има още двама братя - на 9 и 13 години. И двамата твърдят, че ходят редовно на училище. 5-членното семейство живее в две стаи. Работи само бащата - където намери. Живеят с постоянни доходи от 100 лева на месец.

„Само детските, друго нищо. Храна взимам на вересия и, ако бащата вземе пари, ги връщаме на една или две седмици. Не мога да работя. Няма кой да гледа малката. Тя е на училище от сутрин до обяд и след това я взимам", споделя майката Лили Иванова.

За последно момчетата имали нови обувки за началото на учебната година, но и те бързо се скъсали. Заради бедността и мизерията, много от хората в квартала са емигрирали в чужбина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама