Пациенти съдят хемодиализата във Видин заради сериозни нарушения

09:45, 21 яну 19 25 1469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Локомотивен машинист и радио телевизионен техник поддържат животоспасяващите апарати в отделението по хемодиализа във Видин. Нито един от двамата не е завършил курс за работа с диализната апаратура. Сериозните нарушения излизат наяве след проверка на "Медицински одит", направена по жалба на пациенти, предаде Нова телевизия. За проблем във видинската хемодиализа се заговори след авария на водоочистващата система в началото на октомври миналата година.

Според одита хемодиализните апарати са в предаварийно състояние. А за 2017 година във Видин са починали 21 пациенти на отделението.

Пациенти са подали жалба към институциите на 15 август. Според закона болницата е задължена да ваксинира срещу Хепатит Б както пациентите, така и лекарите. Наложило се обаче пациентите да си ги плащат сами. Трите необходими ваксини са около 60 лева. До момента са ваксинирани  5-6 души, въпреки че е трябвало да се поставят ваксини на 45 души.

Според становище на Министерството на здравеопазването обаче заетия персонал в Нефрологичното отделение на видинската болница съответства на обема, извършени хемодиализи. Лечебното заведение разполага с необходимите ресурси, пише още в становището и се посочва, че предстои да бъдат осигурени 7 нови диализни апарата и 6 диализни кресла. От здравното министерство съобщиха, че до дни ще бъдат доставени апаратите и креслата.

„Парите за ваксинация на всички трябва да се отпуснат от Министерството на здравеопазването. А те си ги купуват сами, но после ги отчитат. Хепатит Б е нещо, което се лекува много трудно и може да си го „занесе” всеки един от персонала вкъщи”, каза Иван Димитров от Български пациентски форум.

„За съжаление, отпуснатите пари от здравното министерство са за легла и за 7 апарата, но не и за водоочистващата система. Безхаберието във видинското болница е ужасяващо”, каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама