Видинската синагога става културен център

16:40, 11 мар 19 / Култура 25 1629 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проектът за реставрация на рушащата се синагога във Видин е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство. Бившият еврейски молитвен дом ще се превърне в културен център, съобщава БНР.

"Проектът е на стойност 9 775 000. 8 275 000 са безвъзмездно финансиране по „Региони в растеж“, а останалите 1 500 000 се осигуряват като заемни средства във връзка с механизма за финансов посредник от фонда за градско развитие „Север“, съобщи кметът на Видин Огнян Ценков.

Видинската синагога е втората по големина у нас и е паметник на културата. Видинчани очакват реставрацията от 25 години.

„Синагогата е била построена по подобие на тази в Будапеща преди 125 г. с дарения както от местните евреи, така и от граждани от цяла България. Тя представлява трикорабна базилика с абсида, олтарът е бил изработен от мрамор и украсен със слонова кост, а прозорците са били цветни“ - разказа Ценков.

На първото ниво ще бъдат изградени многофункционална зала и музей, а на второто ще има галерия с постоянна експозиция на творби на художника Жул Паскин, библиотека и музей на Холокоста.

Авторски колектив от катедра "Теория и история" към Университета за строителство и архитектура е разработил технически проект за възстановяване на еврейската синагога във Видин. Идеята е тя да се превърне в многофункционална сграда със запазен периметър за еврейската общност, казва ръководителят на проекта архитект Любомир Станиславов:

"Сградата ще бъде реставрирана отвън в оригиналния вид, в който е била. Отвътре ще бъде също възстановена, но ще има и нови елементи. Те ще бъдат много ясно обособени с различен материал. Това ще бъде една многофункционална зала с изложбени площи и в нея ще могат да се провеждат различни културни събития, изложби, концерти, конференции, дори и сватби."

Синагогата вече няма как да изпълнява предназначението си на молитвен дом, но от еврейската общност са доволни, че ще бъде реставрирана. „Сега нямаме достатъчно хора, трябва да бъдат от 7 до 9 мъже, за да може да функционира като култов храм. Ние искаме заради акустиката да се възстанови сградата като туристически обект“, обясни Стрея Пунчева, секретар на организация „Шалом“ във Видин.

Наричали синагогата "белия лебед на Дунава“, защото отдалече се виждала като лебед на фона на реката и на града, разказа Нора Лозанова от „Шалом“. "И сега се вижда, че е красива. Който дойде във Видин, първо пита какво е това. И се учудват защо тази сграда не е възстановена и не е поддържана. наистина е много красива сграда."

Местните хора се надяват след две години, когато синагогата вече ще е действащ културен център, тя да привлича повече туристи заедно със средновековната крепост „Баба Вида".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама