Кметът на Чупрене е обвинен в престъпления по служба

12:45, 10 апр 19 25 1737 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на видинската община Чупрене Ваньо Костин е обвинен за престъпления по служба, съобщи на брифинг в съдебната палата наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.

Вчера Костин и съпругата му бяха задържани за 24 часа при акция на Специализираната прокуратура, Комисията за противодействие на корупцията и жандармерията. През целия ден сградата на общината беше затворена за граждани заради разпити на свидетели.

Претърсват кметството на село Чупрене за незаконни сделки на кмета с общински земи

Разследването е започнало още през ноември миналата година въз основа на данни за незаконни действия на Костин по продажбата на общински земи на дружества, които са свързани с негови роднини (баща, майка, брат, съпруга). Въпросните земи са в територията на бъдещия ски комплекс "Миджур", чието изграждане в близост до Чупрене предстои.

Според данните до момента в последните четири години Костин е провел 10 публични търга за продажба на общинска земя, при които е извършил нарушения с цел осигуряване на възможността в тях да участва един единствен кандидат, който е закупил имотите на цена близка до данъчната оценка. Търговете са за площ от 236 дка земя, продадени са за до 100 лева на дка, уточни днес прокурорът, цитиран от БТА.

Арестуваха Ваньо Костин и съпругата му

Имотите са купени от четири търговски дружества, които са собственост на бащата на кмета и съпругата му и се представляват обичайно от брат му и други родственици на кмета.

Освен това Костин бил посочил неверни обстоятелства в декларацията си за конфликт на интереси. Той не е декларирал, че едното дружество купило земя, е реално негова собственост и се управлява от него. Кметът накарал бившата си жена да подпише празни листа, за да се регистрира дружества, защото той като кмет нямал право да извършва търговска дейност. Обяснил й, че той ще ръководи дружеството.

При претърсвания в общината били събрани още данни за други 9 търга, за които се проверява дали има същите нарушения. Става дума за 400 дка земя, закупени от едно и също юридическо лице. После те са бързо продадени, а новият собственик ги е ипотекирал, но вече не обслужва задълженията си към банката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама