Станишев: В България само социалистите са тези, които могат да променят политическата ситуация

12:30, 21 май 19 25 1187 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Г-н Станишев, очакваме от Вас да защитавате нашите интереси в Европейския парламент. Трябва да останете там, за да върнете Северозапада на мястото, което му се полага“, обърнаха се граждани на Видин към президента на ПЕС и кандидат за член на Европейския парламент Сергей Станишев.

„Днес, във Видин, не можем да не си поговорим за регионалните диспропорции в страната. Диспропорции във всяко измерение - инфраструктура, поминък, условия на живот. Средната работна заплата в региона е 600 лв., докато в София е 1400 лв. Как да оцеляват хората тук и как младите хора да искат да останат?“, коментира Станишев.

За да се промени това, ни е нужна активна политика за създаване на работни места като фокус на държавните усилия в България. Такъв тип политика е и основното послание и предложение на нашия водещ кандидат за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. В България само социалистите са тези, които могат да променят политическата ситуация“, допълни Станишев.

Той подчерта, че диспропорциите спрямо други региони са видни дори по отношение на основния приоритет на ГЕРБ - строеж на пътища.

С построяването на „Дунав мост 2“ Е79 трябваше да се превърне във високоскоростна магистрала - връзката със Западна Европа към Солун и Атина. Парите обаче бяха пренасочени към други проекти. Защо? Защото ГЕРБ насочва средствата към места с много избиратели. И сега Е79 е един от най-натоварените пътища, три пъти по-натоварен, отколкото трябваше да бъде. А Борисов обяснява, че всъщност магистрала Хемус е централен пункт за Северозапада. Поредната лъжа - достатъчно е само да погледнем картата на страната. А междувременно, регионът продължава да загива“.

„Само европейски пари няма да бъдат достатъчни за подобряване на ситуацията, нужна е обмислена регионална политика. В цяла България върви процес на западане и обезлюдяване с концентрация на населението само в няколко големи центрове", допълни той.

Станишев припомни, че лявото правителство в периода 2005-2009 г. предостави 200 млн. лв. за подпомагане на Северозапада.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама