Повдигнаха обвинения на петима от задържаните за лихварство и рекет в Берковица

13:41, 21 юни 19 25 2031 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност пет лица за участие в организирана престъпна група за лихварство и рекет чрез заплахи и насилие, жители на кв. „Раковица“ в Берковица. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Те бяха задържани на 20 юни 2019 г. при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Берковица и видинското село Арчар, със съдействието на служители на Дирекция „Жандармерия“.

Специализираната прокуратура и ГДБОП разследват престъпна група за лихварство в Берковица

Петимата участници в групата са в роднинска връзка и носят една и съща фамилия. При извършените претърсвания и изземвания в къщи и автомобили на ръководителя и членовете на престъпното сдружение са намерени и иззети около 2 кг златни накити, тефтери със списъци и данни на длъжници, мастербокс с цигари без акцизен бандерол, луксозни автомобили, сред които Ауди Q7 и BMV 535.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2016 г. Занимавала се е основно с лихварска дейност, като е предоставяла на нуждаещи се кредити в различни размери срещу високи лихви - обикновено 30 процента месечно. В много случаи „заемодателите“ искали лихвите да се възстановяват с по 100 лв. седмично. При забава на вноска следвало рязко увеличаване на дълга, заплахи, физическа разправа, искания за прехвърляне на къщи и автомобили. „Трябва да отидеш при тях и да подпишеш, че прехвърляш къщата си... ако не, няма да те оставят жив, ще изнасилят жена ти, детето ти, майка ти“, „Ще убия мъжа ти, а тебе ще те направя проститутка на магистралата, докато не издължиш парите...“, били част от заплахите към длъжници. Има данни, че участници участници в групата са принуждавали задлъжнели към тях да извършват против волята им незаконни действия, докато намерят начин да се издължат. Петимата обвинени са с дълги криминални досиета. Проверява се произходът на средствата, с които са купени луксозните им автомобили и дали просторните им къщи са законно построени със законни средства. В хода на разследването са използвани СРС, разпитани са и множество свидетели, в т.ч. пред съдия. С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на петимата участници в групата е наложено задържане до 72 часа. На 22 юни 2019 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение за всеки от тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама