Министерството на отбраната осигури средства за още един военен паметник

20:47, 29 юни 20 25 3430 Шрифт:
Редактор:

Паметник на полковник Стефан Илиев, легендарен командир на 15-и  пехотен Ломски полк, беше тържествено открит днес на площад „Възраждане“ в гр. Белоградчик, съобщават от Министерството на отбраната. 

„Полковник Стефан Илиев принадлежи към онова поколение наши военачалници, което изгради здраво темелите на Българската армия като институция и което не само изнесе на плещите си войните за национално обединение, но и положи костите си пред олтара на Родината. Отдаването на синовна почит към нашите велики пълководци е свещен дълг на всяка нация. Днес Вие, гражданите на Белоградчик, изпълнявате своя синовен и граждански дълг към паметта на един достоен български офицер и командир. Един от тези, които командваха „След мен, момчета“, давайки личен пример пред своите войници как се воюва и мре за националния идеал“. Това се посочва в поздравителния адрес на министъра на отбраната Красимир Каракачанов към жителите на гр. Белоградчик.

„Това е поредният символ на неувяхващата българска бойна слава, който надявам се ще се превърне не само в място за поклонение и признателност, но и в средище за военно-патриотичното възпитание на подрастващите поколения“, се посочва още в обръщението.

Паметникът на полковник Стефан Илиев в гр. Белоградчик, където някога е бил разположен 15-и пехотен Ломски полк, е  вторият в страната.

Радев: Белоградчик винаги е бил символ на българската твърдина

Негов  автор е скулпторът Светлин Николаев. Министерството  на  отбраната  изцяло финансира изграждането на този военен мемориал с финансови средства в размер на 10 800 лв. 

Снимка: Министерство на отбраната

На церемонията по откриването на паметника присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, кметът на Белоградчик Борис Николов и родственици на полковник  Стефан Илиев.  Бяха поднесени венци от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

Полковник Стефан Илиев е един от най-прославените командири на полкове в Българската армия от времето на войните за национално обединение. Участник в три войни, той поема командването на 15-и пехотен Ломски полк на 28 февруари 1916 г. в разгара на Първата световна война. Под неговото вещо командване подразделения от полка вземат участие в героичната Чеганска операция от август 1916 г. Именно паметните боеве при Чеган раждат и бойния химн на полка. На 26 март 1917 г. командирът на 15-и полк загива, повеждайки своите бойци в контраатака при връх „Червената стена“ край гр. Битоля (днешна Република Северна Македония). Няколко дни по-късно тялото на храбрия български командир е погребано в двора на църквата „Св. Благовещение“ в гр. Прилеп. На гроба му е издигнат прекрасен паметник от мрамор, изработен от негови войници. След края на войната обаче паметникът е разрушен. 

Личността на полковник Стефан Илиев в продължения на десетилетия е била обречена на пълна забрава. Днес за делото му напомнят само една улица в Лом и негов паметник в с. Василовци, Ломско, издигнат със спомоществователството на видния меценат професор Иван Гавраилов. 

       

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама