Стигнахме германците само по бретцела, ама асфалтов…

13:30, 16 ное 21 25 3107 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Бретцел от асфалт? Не, не е шега, макар така да звучи. И да, къде другаде може да се види, ако не в България. Така изглежда новият „еко-велопарк“, построен в едно малко видинско село - Дреновец, община Ружинци. А стойността на проекта, финансиран по програма за опазване на околната среда, е за близо 10 хил. лв., или 9 985.20 лв, ако трябва да бъдем точни.

Новината за това дойде първо от местния вестник „Конкурент“, който публикува съобщение за изграждането на проекта, към което са приложени и снимки от изливането на асфалт върху терен в селото. На тях се вижда, че формата на площадката силно наподобява бретцел.

Снимка: konkurent.bg

Медията посочва, че т. нар. „еко-велопарк“ е платен с пари от МОСВ, след като общината е спечелила конкурс в кампанията „Чиста околна среда“ - „Обичам природата - и аз участвам“. Оттам посочват, че трасето би трябвало да предоставя безопасни условия за децата, които ще карат там велосипеди, ролери и тротинетки. 

Поставени са и 5 паркови пейки, 2 бр. кошчета за разделно събиране на отпадъци, 4 бр. Led осветителни тела, положени са и над 256 кв.м. асфалт за алеята. А районът, по данни на вестника, е озеленен с декоративни храсти и дървета. 

Тази площадка ще я ползват предимно децата в село Дреновец, които са около 200 в училище и около 70 в детската градина. През летните ваканции тук идват и други деца“, обясни в ефира на bTV кметът на село Дреновец Надя Иванова. По думите ѝ самият проект е по идея на децата, защото те са изложени на риск, ако карат велосипедите си на главната улица, която в някои дни била много натоварена.

А кметът на община Ружинци Александър Александров обясни, че асфалтовата настилка е положена върху трошен камък и щяла да издържи „достатъчно дълго време“.

Ако не беше трудът на доброволците, това нямаше как да се случи. Ако трябваше да плащаме на техника за подравняване и други неща, тази сума нямаше да стигне. Освен това сме поставили допълнителни съоръжения като огради, колове, дървета и др.“, каза Александров.

Кампанията „Чиста околна среда“ се провежда вече повече от 17 години. Бенефициенти в нея са общини и кметства, които получават финансиране в размер до 10 000 лева и училища, детски градини, Центрове за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР)/Обединени детски комплекси (ОДК) с финансиране в размер до 5 000 лв. С решение на Управителния съвет на ПУДООС ежегодно се определя ресурс от 3,5 млн. лв. за най-оригинален и екологичнопознавателен проект. Парите за община Ружинци са били одобрени през февруари 2021 г., когато министър на околната среда беше Емил Димитров-Ревизоро.

А целта на кампанията на МОСВ е „да изгради обществено отношение по въпросите, свързани с опазването на околната среда, да повиши екологичната култура и загрижеността към мястото, в което живеем, а с това да се постигне формиране на позитивна нагласа към природата“. 

За да има устойчивост проекта е поставено условието за период от минимум 2 години финансираната страна (община или кметство) да поддържа и опазва движимите и недвижимите активи, придобити в следствие на реализацията му. Това включва мерки за недопускане на повторно замърсяване на почистените площи, обществено участие – в т.ч. доброволен труд, подкрепа от гражданите, живущи в предлаганите за облагородяване райони; активно участие на жителите от съответното населено място, както при самото създаване на идеята за проекта, така и при изпълнение на предвидените дейности за реализацията му и др. 

Дотук добре. На думи всичко изглежда прекрасно. Но тук идва и въпросът - защо реализацията на проекта е толкова посредствена? Недостатъчно финансиране? За 10 хил. лв.? Да, цената на асфалта със сигурност не е евтина, но за тези пари наистина ли само толкова можеше да се направи? Да се окоси една поляна и да се изсипе дузина асфалт?

А, ако проблемът е във финансирането, то тогава защо се предлага проект, който е ясно, че не може да бъде дофинансиран от бедни общини като Ружинци, които се намират в едни от най-бързо обезлюдяващите области в страната и стоят в дъното на класациите за разпределение на доходите? По данни на НСИ от 2018 г., Ружинци е сред 18-те най-бедни общини в Северозападния район. Според тях относителният дял на бедните е повече от половината от населението на общината. 

Така излиза, че се дават едни пари, които или потъват в нечий джоб, или не са достатъчни и просто се отбива номерът пред Европа, че и нас ни е грижа за околната среда и реализираме еко проекти. 

Ако погледнем другите страни, на които все се опитваме да подражаваме, ама все не ни се получава, ще видим какво наистина е велопарк. И ще видим разликите в изпълнението на подобни проекти. Защо дори в столицата ни велоалеите не са направени както трябва. Какво остава за малките общини. Започват и приключват в нищото, няма знаци, маркировка на асфалта и са наблъскани по безобразен начин, в близост до трафика на автомобилите. Което пък поставя под риск живота и здравето на хората. А после се чудим защо хората не оставят колите си и не започнат с велосипеди да се придвижват. Защото у нас винаги така се получава, бързаме да усвоим и хвърлим едни пари, ама без смисъл. 

Накрая стигаме германците само по бретцелите, ама асфалтови….

Снимките на асфалтовия бретцел провокираха силно критични коментари и в социалните мрежи. 

„Този асфалтов бретцел, наречен „селски еко велопарк“ е сред най-смешните неща, случили се в последните дни. Това - по думите на местната администрация - „високотехнологично съоръжение“ илюстрира безкрайността на налегналата ни тъпота“, възмущава се рекламистът Мартин Димитров във Facebook. 

Тос хасфалт, бате, е със златни нишки…, пише потребител на социалната мрежа. 

„В някакво село, хората се опитали да направят нещо за децата, с бюджет колкото за основен ремонт на баня. Наистина не изглежда добре, ама за тия пари какво очаквате?“, пита друг.

„Дори и асфалтът да е 9000 лв, по-добре да ги запалиш, отколкото да изложиш фирмата си с това чудо на архитектурата и строителството“, критикува потребител. 

Това е логото на държавата за последните 12 години - безкрайна „асфалтирана“ кражба“, изтъква друг. 

Някои потребители пък изложиха предположението си, че изпълнителите на проекта са били гладни и за това са създали асфалтов геврек. „Някой е мислил проекта на гладно! Земѝ тоз геврек“. А според други може би целта е била да прилича на новото лого на Facebook, откакто стана Meta и да се вижда от Космоса. Имаше и предложения и следващото състезание на „Фомула 1“ да се проведе там. Както и въпроси, дали в селото има асфалт по пътищата, или този на площадката е единственият. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!



Напишете коментар
Коментари: 2
1 pepi 09:28, 31 мар 22

А във ВИДИН кога, КОГА, кога? Съсипахте го тоя град!

2 davidof 15:56, 18 окт 22

оферта за международни финансови услуги
Добро утро дами и господа
Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги.
Ние предлагаме заеми с лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 1500 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години.
Свържете се с нас за повече информация.
Имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама