Врачански лекар преглежда на улицата

17:40, 08 фев 19 25 1474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пациенти на бунт заради личния си лекар. След общински търг, здравната служба във врачанския квартал  „Бистрец” е спечелена от медик, който не идва на работа месеци наред. В същото време лекарят,  обслужващ населението, е принуден да преглежда пациентите буквално на улицата. Засегнатите хора са близо 300 души.

Близо 300 възрастни жители на врачанския квартал  се преглеждат на тази пейка от месеци. 

„Това е амбулаторията на доктора, под ореха, на пейката, вее, вали, всичко е тук, тия бабички идват тук с бастунчетата, седят и той ги преглежда. Отвънка, това е срамота за 21 век”, каза д-р Христо Николов.

Повече от 10 години доктор Николай Николов приема без проблем пациенти в Здравната служба.  В началото на 2018 г. обаче Община Враца решила да въведе ред. Причината – в много от здравните служби медиците не плащали редовно наем и режийни разходи. В името на реда се провеждат търгове с тайно наддаване. За „Бистрец” се явяват двама кандидати – въпросният лекар и колегата му Цветанка Генкова.

„Самите помещения, физически са разделени като за два кабинета, съответно като два обекта са пуснати – кабинет едно и кабинет две”, посочи Петя Велкова, началник-отдел „Общинска Собственост” – Община Враца.

В здравната служба на „Бистрец” има място за две лекарски практики. Но има условие – един лекар може да кандидатства и за двата кабинета, ако плати повече. Това превръща доктор Генкова в стопанин на цялата сграда за пет години напред. Макар и с нов стопанин обаче, здравната служба до ден-днешен стои заключена.

Д-р Генкова твърди пред bTV, че е подложена на постоянен натиск от страна на доктор Николов, поради което може да не отвори здравната служба в понеделник.

„Ако не се откажа, защото от негова страна са заплахи, притеснения, жалби до кмет, до телевизии, жалби вече не знам докъде, моята жалба трябва да е само до прокуратурата, защото на тоя терор, на който съм подложена, не се издържа вече”, коментира д-р Цветанка Генкова, личен лекар.

„Преди няколко месеца се проведе търг, на който се отдават две помещения. Двете помещения, които са отдадени са с начална цена от 18 лв. Д-р Николов е толкова заинтересован от своите пациенти, че не иска да наддаде тези велики 18 лв., които му се виждат много за кабинета и сам се отказва”, коментира Владимир Тодоров, пълномощник на квартал „Бистрец”.

Колко струва неработещата здравна служба в „Бистрец” – от едната страна са 50 лв. месечен наем, а от другата – недоволството на 300 пациенти. Хората са на мнение, че д-р Николов е техен личен лекар и трябва да му се осигури кабинет за практика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама