Река Янтра преля при Велико Търново, порой във Враца

08:08, 03 юни 19 25 2402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Река Янтра излезе във Велико Търново от коритото си. Водата е стигнала до портите на историческата църква „Св. 40 мъченици“ и има опасност да я залее. Водата се е повишила драстично тази нощ заради приливни вълни от балканските й притоци. 

Още в 3 ч. сутринта кметът Даниел Панов е свикал група за реакции при бедствия и аварии, а служители на общината, полицията и пожарната, включително и на Гражданска защита са по критичните точки.

Хората и властите са изкарали безсънна нощ. Отстраняват се автомобилите от улиците в най-ниския великотърновски квартал „Асенов“, за да започне поставянето на чували с пясък, които като диги да защитят имотите на хората, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов за БНР. „В момента сме под критичната точка на водата на река Янтра с един метър“.

Все още няма залети къщи, няма и пострадали хора.

Обилният дъжд продължи около 12 часа в цялата Великотърновска област.
В село Константиново бяха наводнени приземните етажи на няколко къщи, реката
Беброво излезе от коритото си. Наводнени са имоти, но няма пострадали хора, както и животни. Продължава отводняването на обектите. Само приземните етажи са под вода. Някои хора споделиха, че според тях бедствието е заради непочистеното дере, информира bTV.

Чрез телеметричната система на Община Велико Търново и по информация от хората по места, нивата на р. Янтра, р. Белица и др. се следят на всеки 15 минути. Вече е започнал спад на водата и в с. Пушево, и в Килифарево, и в кв. "Чолаковци".

Порой наводни и Враца. Там няма данни за наводнени имоти, но един от основните булеварди се превърна в река.

Заради повреда за кратко се задейства и оповестителната система за ранно предупреждение при бедствие. Десетки коли се оказаха в капана на водата.

Нормализирана е обстановката в община Елена, където вчера при поройния дъжд пострадаха три села и част от общинския център. Засегнатите имоти са отводнени, няма пострадали хора.

Материалните щети на уличната мрежа не са големи и общината ще успее да се справи със собствени сили, каза кметът на Елена Дилян Млъзев пред БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама