30 нови линейки осигуряват за спешната помощ в областите Видин, Враца и Монтана

12:05, 05 юли 19 25 2291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трийсет нови линейки, купени по проект за модернизация на спешната помощ, ще бъдат осигурени за центровете за спешна медицинска помощ и техните филиали в областите Видин, Враца и Монтана.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушване в парламента за състоянието на здравеопазването в Северозападна България.

Изслушват здравния министър в парламента за болниците

В област Видин ще бъдат осигурени девет линейки, като четири ще останат във Видин, за Белоградчик са предвидени две, за Кула, Брегово и Димово - по една, посочи министър Ананиев.
За област Враца са предвидени 12 линейки, от които пет ще останат във Враца, две ще има в Бяла Слатина, а в Оряхово, Мездра, Козлодуй, Криводол и Роман - по една.

В област Монтана ще има девет линейки. Три от тях ще бъдат в Монтана, две - в Лом, а в Берковица, Чипровци, Вълчедръм и Вършец - по една.

До края на юли ще се обяви обществената поръчка за строително-ремонти дейности за всички центрове за спешна помощ и техните филиали, припомни министър Ананиев.

Набелязаха мерки за укрепване на болниците във Видин и Враца

В някои болници в Северозападна България има проблем, но той не е хоризонтален, а има някакъв регионален характер, свързан с демографската криза и липсата на медицински специалисти, добави министър Ананиев. Там има въпроси, които трябва да се решат, и те са свързани и със стандарта на живот на хората, трябва комплекс от мерки, посочи министърът.

Ананиев: Няма да бъдат закривани работещи отделения в болниците във Видин, Враца и Монтана

По думите му трябва да се търси по-специфичен механизъм, който да позволи тези болници да функционират нормално, въпреки демографския проблем и липсата на лекари. Необходим е сериозен дебат за бъдещия здравноосигурителен модел, за да се постави бъдещото развитие на здравеопазването на надпартийна основа, подчерта министър Ананиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама