БАБХ продължава надзора в областите Ямбол, Бургас и Хасково заради чумата

16:25, 25 окт 18 25 1623 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БАБХ продължава надзора в областите Ямбол, Бургас и Хасково във връзка с чумата по дребните преживни животни, съобщават от агенцията. В 59 населени места в трите области са констатирани 103 животновъдни обекта със сероположителни дребни преживни животни.

Пробите са взети от животните, отглеждани в 20-километровите надзорни зони около констатираните през юни и юли месец тази година огнища на чума по дребните преживни животни. В резултат на потвърдените проби на 8 октомври 2018 г. Европейската комисия (ЕК) прие решение (Решение за изпълнение (ЕС) 2018/1499) за нови санкции и разшири зоната под рестрикции. Вместо 7 погранични общини, санкциите обхващат Бургаска, Ямболска и Хасковска области, които включват 29 общини.

ЕК прие решение да бъде увеличена територията с наложените рестрикции след като в продължение на два месеца стопаните на фермата в Болярово възпрепятстваха ветеринарните власти да ликвидират огнището на чума в обекта, който беше обявен за вторично огнище на заболяването на база на положителен резултат при изследване в Националната референтна лаборатория и данни за епизоотологична му свързаност с други огнища, разположени в инфектирана зона. Към настоящия момент фермата е със статут на обект, в който категорично и без съмнение е потвърдено огнище на болестта. Мерките за ликвидиране на заболяването са наложени със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 18 юли 2018 г. При проведения по същото време надзор не бяха констатирани други огнища на заболяването, което дава основание обекта в Болярово да се смята за причина за увеличаване размера на инфектираната зона.

До края на месец ноември 2018 г. ще бъде проведен засилен серологичен надзор в тези областите Ямбол, Бургас и Хасково. В рамките на този надзор ветеринарните лекари ще посетят и ще вземат кръвни проби от животни в 249 населени места от трите области.

Ограниченията за движение на дребни преживни животни и продукти от областите с рестрикции – Бургас, Хасково и Ямбол, които не са преминали термична обработка, остават в сила.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама