Нови и интересни находки обогатиха Историческия музей в Ямбол

19:00, 05 ное 18 / Култура 25 1724 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови находки, открити при тазгодишните разкопки в Националния археологически резерват "Тракийски и античен град "Кабиле", обогатиха фонда на Историческия музей в Ямбол, съобщи неговият директор Стефан Бакърджиев, цитиран от БТА. 

Сред тях е изцяло запазен официален надпис от времето на император Марк Аврелий, който обозначава предназначението на една от сградите - банята на Втора кохорта на луцензиите. Намерени са фрагменти от голяма бронзова статуя на римско божество или император, която вероятно е била разчленена след превземането на града от готите при второто им нашествие през 378 година. 

Екип от ямболски археолози проучваха сграда, в която се е помещавал щабът на римска кохорта - принципия, охранявала част от южната граница на империята през III и IV век. Тя е била на два етажа, изключително здрава, изградена от каменни и тухлени редове. Разрушена е при битките с готите.

През това лято студенти от втори курс по археология от СУ "Св. Климент Охридски", с научен ръководител главен асистент Иван Вълчев, проучваха сграда в периферията на града от късноримския период. Постройката е от времето на император Константин Велики /306-337 г./ и е имала търговски функции преди да бъде изгорена от готите. В нея са открити около 120 бронзови монети и гръцка керамика, както и жилищни помещения със запазени глинени водопроводи, канализация и огнище. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама