Гледат жалбата на Ана Петрова от Болярово срещу заличаването на фермата й

08:00, 23 яну 19 / Общество 25 589 Topnovini
1

Административният съд в Ямбол ще разгледа жалбата на Ана Петрова от с. Болярово срещу заповедта на директора на Областната дирекция по безопасност на храните за заличаване на нейната овцеферма като животновъден обект.

В социалните мрежи и днес се организират хора, които да пътуват към Болярово, за да охраняват стадото по време на делото, тъй като по неофициална информация има нова заповед за унищожаване на животните, която е с дата 21 януари.

През лятото някои от пробите взети от овцете във фермата дадоха положителен резултат за чума по дребните преживни животни. Ана Петрова отказа повторни проби и продължи да развива бизнеса си.

След нареждането на директора от Областното управление по безопасност на храните предстои животните да бъдат умъртвени по хуманен начин, а фермата да бъде закрита.

В същото време БАБХ ще даде данни за актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяванията чума по дребните преживни животни и африканска чума по свинете.

Агенцията по храните ще представи и данни от проведената миналата седмица в България международна одитна мисия, свързана със заболяването африканска чума по свинете. Ще се обсъдят и мерките срещу чумата по дребните преживни животни.

По време на мисията експерти от Европейската комисия и Световната организация по здравеопазване на животните провериха как страната ни се справя с ограничаването на заразата от африканска чума по свинете

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.