Задържаха близо хиляда бутилки с фреон на "Лесово"

13:00, 15 фев 19 25 1832 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

981 бутилки, съдържащи общо 13 342 кг забранен за внос в Европейския съюз фреон, иззеха митническите служители на митнически пункт "Лесово". Фреонът е открит при митническа проверка на 7 февруари на влизащ в страната от Турция товарен автомобил.

Шофьорът е декларирал, че превозва хладилен газ от Турция за Румъния. Митническите служители установяват при проверката, че декларираният като „хладилен газ“ товар на камиона съдържа и 981 бутилки /с по 13,6 кг във всяка бутилка/ фреон „R 22” - вещество забранено за въвеждане и употреба на територията на Европейския съюз, съгласно Регламент/ЕО/ №1005/2009 на Европейския парламент и на Съвета за веществата, които нарушават озоновия слой.

За случая Териториална дирекция Южна морска в Бургас е сезирала Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/- Бургас, в съответствие с Инструкцията за взаимодействие между Агенция „Митници” и Министерството на околната среда и водите за повишаване на ефективността на контрола.

Според полученото становище от РИОСВ- Бургас, задържаният фреон „R 22“ в 981 бутилки e забранен в ЕС и подлежи на унищожаване, при спазване на Закона за управление на отпадъците.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама