Ана Петрова от Болярово отново застава в съда заради евтаназията на стадото й

08:30, 02 апр 19 25 2485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сливенския административен съд ще гледа ново дело на Ана Петрова срещу заповедите на изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните за евтаназия на животните и за заличаване на животновъдния обект. Пренасочването на процеса стана заради отвод на ямболските административни съдии.

На 18 март Райония съд в Елхово отмени наказателното постановление и глоба от 1900 лв на Ана Петрова от Болярово. Санкцията им беше наложена от служители на БАБХ в Ямбол в разгара на чумната епидения през миналата година по повод недопускането на ветеринарни лекари до животните в стопанството. През юли миналата година там бяха открити две положителни проби за чува по овцете.

Ана Петрова се съмнява дали изобщо е имало чума по овцете и козите миналото лято. Жителите на Болярово смятат, че животните са избити, за да се разчисти терен за бъдещите временни бежански лагери.

От областната агенция по храните коментираха, че овцете са изградили имунитет към чумата, но това не означава, че не са били болни, затова стадото е заличено като обект и ще остане затворено. Ани Петрова няма право да продава овце и млякото им.

В крайна сметка БАБХ обяви фермата в Болярово за нелегитимна, а на стопаните беше наложена санкция от 1900 лв. Те оспориха решението на БАБХ в районния съд в Елхово, където спечелиха делото на първа инстанция. Сега предстои делото да се гледа от Окръжния съд в Сливен.

Осем месеца след издаването на заповедта за умъртвяване на животните в стопанството на Ана Петрова има 191 овце майки и 112 агнета. Умрели животни от чума няма. Овцете се отглеждат в обор. Фермата е заличена юридически и това е причина да няма разрешение за ветеринарно обслужване. На животновъдите не са преведени субсидиите за миналата година. Стопаните живеят с пенсията на единия от родителите си и с получените дарения по банкова сметка, а животните изхранват с бали и фураж предоставени от съпричастни хора от страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама