Различните роли на Китай и Русия в Судан

07:19, 27 юни 23 / Свят Шрифт:
Станислав Бояджиев

Конфликтът в Судан продължава от години и по същество е геноцидна война между два етноса - динка и нуер. И двете страни се опитват да унищожат противника с глад, но се стига и до въоръжени сблъсъци, както показаха през последните дни сраженията в столицата Хартум. Жертвите са стотици. Напоследък опасенията на САЩ и техните съюзници са насочени към това, какви роли играят Русия и Китай конкретно в тази държава. А и изобщо в Африка.

Подозренията са, че Китай раздава заеми с цел да хване в "капани на дълга" редица бедни страни, както и да придобие ключова инфраструктура, като пристанища и летища. Нарастващата военна помощ оказана на съюзници, също е признак за желанието на Пекин да разшири влиянието си на Топлия континент.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Khaled Elfiqi

От друга страна Москва също увеличава присъствието си чрез сделки за оръжие, съвместни военни учения и изпращане на специалисти, които в Судан се занимават с обучение на местни военнослужещи. Отбелязано бе присъствие на частната руска армия "Вагнер", но в официално съобщение бе отречено участието на нейни бойци в събитията. Съобщено бе, че наемниците са изтеглени преди повече от две години.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Anatoly Maltsev
 
Подходът на Китай включва широко сътрудничество с международната общност. Азиатската държава активно работи по въпроси като поддържане на мира и посредничество при конфликти, като по този начин благоприятства стабилността. Икономическите интереси на голямата азиатска държава обуславят поведението ѝ.

Обратно, поради все по-засилваща се изолация, Русия не търси подобно съучастие в преследване на своите интереси. Кремъл дава приоритет на сделките с оръжие и по-малко се интересува от търговски въпроси или такива, свързани с опазване на мира. Петролните залежи също не я интересуват, тъй като има свои.

В Судан Китай прави инвестиции в добива на петрол и раздава щедро заеми, които подпомагат развитието. Така китайците гарантират обслужването им в бъдеще. Русия сключва договори предимно в областта на сигурността. Не крие сериозното си намерение да строи своя военноморска база в Порт Судан. Градът е с половин милионно население и е основно пристанище на брега на Червено море. Оръжието, което до днес Русия е продала в африканската държава, надвишава по стойност продажбите на СССР от ерата на Студената война.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Xie Huanchi

И двете големи държави поддържат мироопазващи сили в мисии на ООН, но се предполага, че техните роли са различни. Китайците са фокусирани върху опазването на своя бизнес, докато за руското военно присъствие, включващо и прочулата се групировка "Вагнер", има сведения за участие и в престъпна дейност. Руски самолети се използват за атаки на судански градове. При засилените сблъсъци в последно време Китай бе ангажиран с евакуация на свои граждани, но помогна и на хора от чужди страни да бъдат изведени от зоните на сражения.

Подозренията, че участието на Русия усложнява конфликта в региона и особено с дейността на "Вагнер", бяха потвърдени от думите на държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен: "Ние наистина сме дълбоко загрижени за ангажираността на групата на Пригожин в Судан... Нейната ангажираност просто носи със себе си повече смърт и разрушение."

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Wu Hao

От своя страна Министерството на отбраната на Обединеното кралство обяви, че през 2022 г. в Африка е имало около 5000 оперативни служители на наемническата армия. Вместо да изкореняват въоръжените групировки, наемниците извършват злоупотреби, които предизвикват повече насилие в провинциите. Несъмнено Кремъл предоставя подкрепа навсякъде, където ползата от печалбите съвпада с политическите интереси на Русия. В момента проблемните страни, като Судан, предоставят ресурси и подкрепа в ООН, които са важни за войната на Русия срещу Украйна. Ето защо се очаква още допълнителна нестабилност в Африка.

В специфичния контекст на Судан анализатор с особено чувство за хумор сравни присъствието на Китай с денонощно отворен хипермаркет, а това на Русия - с група тежковъоръжени наркодилъри. Така погледът на всеки, който се кани да поеме ангажимент за намиране на дългосрочни отговори и решения на кризата в тази размирна африканска държава или в друга конфликтна точка на планетата, трябва да бъде фокусиран върху различията в ролите на Русия и Китай.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shen Hong

Добрата информираност ще е задължителна предпоставка за намиране на правилния подход.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:52, 28 юни 23

А какво се очаква,китайците и руснаците да се оттеглят ,за да може чичо сам да си продава на спокойствие неговото оръжие и да краде петрол.Сащ да си гледат издънките с техните цветни революции,с които превърнаха в гробища Либия,Сирия,Ирак,Афганистан и сега и Украйна,че току виж на някой му писне от тяхната мания за величие и натисне копчето,а корабите за живот на Марс още не са готови....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама