Екзистенциалният въпрос на колониализма

08:15, 30 апр 24 / Защо ни е важно Шрифт:

Португалското правителство съобщи, че няма  да изплати репарации за участието си в трансатлантическото робство и колониализъм.

Дълго избягваният дебат по темата стана част от дневния ред на португалските власти, след като президентът Марселу Рибелу ди Соза предложи страната да понесе отговорността за своите "престъпленията от миналото". Но дясноцентристкото правителство, доминирано от партия, която навремето беше ръководена именно от Соза, отхвърли идеята.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/TIAGO PETINGA

Въпреки че в парламента все пак се проведе гласуване на въпроса, крайнодесните сили осъди предложението, заявявайки, че то несъмнено представлява "предателство към  португалския народ и неговата история".

В миналото Португалия е организирала трафик на приблизително 6 милиона африканци. Досега страната обаче не упоменава официално, дори в учебниците, за последиците от тази част на историята си.  Вместо това колониалната ера се възприема като повод за гордост.

По нейно време страни като Ангола, Мозамбик, Бразилия, Източен Тимор и части от Индия са били под португалско управление. Точно това има предвид президентът Соза, когато казва, че страната трябва да заплати за миналото си.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JOSE SENA GOULAO

"Има ли действия, които не са наказани и виновни, които не са арестувани? Има ли неща, които са били заграбени и не са върнати? Трябва да намерим отговори на тези въпроси и да решим как да поправим грешките си", настоява той.

Защо ни е важно? 

Колониализмът оставя дълбоки белези върху народите живели под чуждо владичество. Практиките на расизма, икономическата експлоатация и културното потискане се отразява на поколения. Последствията продължават да съществуват и до днес. Под формата на социални неравенства, расови противопоставяния и икономически различия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MIGUEL A. LOPES

В този контекст едно официално поемане на отговорност, за мрачните глави от португалската колониална история, би било момент на значима историческа равносметка. Признание с такъв мащаб може да доведе до преоценка на националната идентичност.

И да провокира достоверността на романизираните разкази, които доминират в разбирането за историята на един народ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ANTONIO PEDRO SANTOS

Подобен акт би имал изключителна морална стойност и за страните, които преди са попадали под португалско влияние. Криейки, разбира се значителни рискове за настоящите управници на страната.

Макар че, дискусията около истината за колониалното минало на Европа винаги е била ожесточена. И пълна с нюанси. Но приемането на историята, такава каквато е, вече е екзистенциално за европейските народи. 

Особено на фона на настоящите конфликти. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ANTONIO COTRIM       

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама