Рискът на Педро Санчес

17:58, 25 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След провеждането на дългоочакваните предсрочни парламентарни избори Испания изглежда обречена на болезнени политически преговори. Когато нито една партия не успява да спечели достатъчно места, перспективите за изграждане на коалиция не изглеждат обещаващи.

При 100% обработени гласове на първо място застава дясната ,,Народна партия“, но въпреки това, не успява да осигури достатъчно подкрепа, за да постигне парламентарно мнозинство. На второ място, с близък резултат, застава Испанската социалистическа работническа партия на премиера Педро Санчес.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rodrigo Jimenez

Въпреки че завършват втори, социалистите на Санчес и техните съюзнически партии отпразнуват резултата като победа, тъй като обединените им сили предотвратяват надмощието на десния блок. Според премиерът - Испания и всички нейни граждани са били абсолютно ясни в оценката си за ,,гледащият назад блок“, който иска ,,да отмени целия напредък“, постигнат през последните четири години.

Испанският министър-председател свиква предсрочните избори, след като неговата Социалистическа партия и нейните крайнолеви младши коалиционни партньори претърпяват поражение на местните и регионални избори.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rodrigo Jimenez

Той съсредоточава кампанията си върху опасността от мобилизацията на десния електорат. Макар и резултатът да не е категоричен, стратегията му се оказва печеливша, като този път избирателната активност достига до 70%, което е с 3,5 процентни пункта по-висока от изборите през 2019 г. Сега за страната следва да се изправи пред резултата от преговорите за съставяне на правителство, които се очаква да започнат след свикването на новия парламент на 17 август.

Защо ни е важно?

Изборният дебат, в който участва испанското общество, е израз на глобална битка, но преди всичко европейска, между радикална десница, която поставя под съмнение демократичните основи на класическия либерализъм и ляво-центристка тенденция, която се стреми да защити същите тези демократични основи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ballesteros

Четири години след провеждане на последните парламентарни избори в страната, залозите се покачват както за испанците, така и за Европа. Педро Санчес, известен в политиката с готовността си да поема рискове, успя да изненада всички след като реагира на лошото представяне на партията си на местните избори с желание за провеждане на предсрочни парламентарни.

Посланието, което Санчес отправя към избирателите си е ясно: настъпва време за избор между прогресивна Испания – представена от неговата Испанската социалистическа работническа партия и комбинираните реакционни сили на консервативната ,,Народна партия“ и крайнодесния ѝ съюзник ,,Vox.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys

Поляризацията, разногласията и гневът, които застават помежду им, са част от характерните черти на нестабилната и бързо променяща се политика на Испания.

Когато премиерът Санчес посочва сравнително доброто състояние на испанската икономика и въведените от неговото правителство менструален отпуск, закон за евтаназията, схема за минимален основен доход и актуализация на законодателството за абортите, опонентите му посочват провала на закона за сексуалното съгласие, неговите съмнителни сделки с партиите и това, което ,,Народна партия“ определя като ,,sanchismo“- цинично опортюнистично верую.

Те свързват всичко това с вкопчването във властта на Педро Санчес.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ballesteros

Сега, когато гражданите на Испания отиват до урните за пети пореден път в период от осем години, резултатите показват, че електоратът е фино разделен. А на премиерът Педро Санчес тепърва предстои да разбере дали последният му залог е бил правилен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама