"Амнистията" на един Нобелов лауреат за мир

07:36, 04 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Хунтата в Мианмар намалява с шест години присъдата на Аун Сан Су Чи, сваленият лидер на нацията от Югоизточна Азия. Този ход идва като част от широко разпространена амнистия, която често се предоставя по случай отбелязването на религиозни празници в страната.

Въпреки че съобщението е неочаквано, то няма да промени съществено съдбата на 78-годишната Аун Сан Су Чи. Нейният адвокат казва, че след редуцирането на срока, Аун ще трябва да излежи още 27 години затвор.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Patrick Seeger

Задържаната излежава 33-годишна присъда за корупция и други обвинения от месец декември 2021 г.

Правозащитни групи и поддръжници обаче твърдят, че обвиненията са скалъпени и имат за цел да ограничат възможността за участие в политиката на Нобеловия лауреат за мир.

Мианмар е в смут от началото на 2021 г., когато военните свалят демократично избраното правителство на Су Чи и започват да налагат репресии срещу противниците на военното управление.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Stringer 

Хиляди биват хвърлени в затвора или убити.

Много чуждестранни правителства призовават за безусловното освобождаване на демократичния лидер и хилядите други затворници, а някои, включително САЩ, ЕС и Великобритания, налагат санкции на хунтата от Югоизточна Азия.

Защо ни е важно?

Хунтата в Мианмар използва влиянието на Аун Сан Су Чи за своята политическа изгода. Това се случва две години след преврата, когато дебатът за статута на властта се изостря отново.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Stringer 

Макар че разцветът на Нобеловия лауреат в политиката на страната може вече да е приключил, тъй като съпротивата срещу военното управление продължава без нейното пряко участие и подкрепа.

За някои тези обстоятелства предоставят отличната възможност за започването на нова ера на политическо лидерство.

През десетилетията на независимост Мианмар се бори с военно управление, гражданска война и широко разпространена бедност. Военният преврат от февруари 2021г. поставя край на надеждите за въвеждане на демократични реформи в държавата. Превратът става причина и за икономически сътресения, вследствие на които милиони хора са изправени пред глад, а десетки хиляди напускат страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Martial Terzzini

Помилването ще намали присъдата на Аун Сан Су Чи, но хунтата ще я държи затворена десетилетия. Противниците на режима определят този ход като ,,политически трик“.

Само ден преди тази проява на снизходителност военните официално отлагат новите избори, насрочени за края на този месец. Хунтата удължава извънредното положение с още половин година, осигурявайки си допълнително време за управление.

Аун Сан Чу продължава да бъде трън в очите на властта, което означава, че нейното възможно присъствие в политиката трябва да бъде максимално ограничено. Но същевременно нейната популярност в мианмарското обществено пространство не позволява тя да бъде отстранена за постоянно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Franck Robichon

В този контекст настоящото помилване се явява като мярка за намаляване на обществения натиск.

На фона на общата несигурност едно нещо се явява перфектна застраховка за хунтата в Мианмар – независимо дали присъства видимо или отсъства в политическия пейзаж на страната, Аун Сан Су Чи е перфектният заложник и безценна политическа разменна монета.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:25, 04 авг 23

Същата картинка като с Тръмп,дайте да смачкаме и изпратим в затвора политическия противник,защото гражданите го харесват и може да спечели изборите.Ама друго си е да критикуваш другите ,без да виждаш,че ти си същия.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама