В името на колективизма

16:50, 14 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Необичайните имена стават все по-често срещани в Япония. Успоредно с това нараства и медийното внимание към хората, които са недоволни от тях. Застъпници обаче твърдят, че всяка намеса на държавата в този процес ще накърни творческите права на родителите.

Япония далеч не е единствената страна, в която броят на необичайните имена се увеличава.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kimimasa Mayama 

Но японските деца със странни имена са изправени пред обществени и практически предизвикателства, уникални за страната и нейния писмен език. Позовавайки се на тези трудности, правителството се опитва да ограничи практиката. Същевременно твърди, че това няма да ограничи възможностите на родителите да бъдат креативни.

През следващите две години в сила ще влезнат законови промени, уреждащи семейните регистри. Става дума за изключително важните сертификати, които всеки японски гражданин трябва да притежава. Ревизиите ще забранят на родителите да дават на децата си някои по-екстремни имена. И ще изискват обозначения, гарантиращи, че всички имена могат да бъдат прочетени по предназначение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kimimasa Mayama 

Това е безпрецедентно за 150-годишната съвременна история на страната

В основата на проблема е необичайната структура на японския език. В Япония повечето традиционни имена имат знаци, известни като канджи, чието значение представлява това, което родителите се надяват да стане детето им.

Всеки знак, който родителите могат да изберат измежду 2999 възможни варианта според закона, има конкретно произношение, което съставлява четенето на цялото име на децата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kimimasa Mayama 

Уловката е, че повечето канджи имат допълнителни възможности за произношение. Това помага на нестандартно мислещите родители да експериментират с начините за прочитане имената на децата им.

Защо ни е важно?

Въпреки че Япония не се слави с индивидуалистично мислещо общество, увеличаването на нетрадиционните имена е индикатор за постепенно отслабване на нейния исторически колективизъм.

Снимка: PIXABAY/Evelyn Chai

Темата индивидуализъм-колективизъм подлежи на изследване и оценяване, в опит да се обясни защо различните култури се различават една от друга. Най-общо казано, западните култури като тази на Съединените щати се свързват с индивидуализма. Докато на източноазиатските страни се приписва колективизма.

В японския случай културата е съпътствана от множество атрибути, които я причисляват към тази категория.

Приоритет на японците е постигането на съответствие, социална хармония и поставяне на груповите цели пред индивидуалните.

От една страна хармонията в групите има своите предимства. От друга, силният акцент върху социалния ред и съответствие предполага заплаха за развитието и бъдещето на Япония.

Снимка: PIXABAY/Mona Harris

Тъй като светът продължава да се глобализира с бързи темпове, много култури започват да се ориентират към индивидуализма, в търсене на икономически растеж и оцеляване на световния пазар.

Въвеждането на ограничения в творческия подбор на имена е практическо решение, което обслужва начинът, по който функционира държавната система. Но самата им поява е показател за надвиснала опасност над страната. Япония е достатъчно силна, за да не изостане икономически. Но може да се окаже културно изолирана от „останалия свят“, който е все по-отворен към интегриране на „чуждото мислене“.

Все пак едно име може да промени цялостно траекторията на един живот.

Фумио Кишида, премиер на Япония Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yoshikazu Tsuno

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама