Спорно, но екзестенциално

11:00, 29 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Япония рестартира на най-голямата ядрена централа в света.

Забраната над завода ,,Кашивазаки-Карива“ се премахва, за да му позволи да функционира активно отново.

Японският ядрен регулатор съобщава, че премахва изцяло ограниченията върху ядрената централа, собственост Tokyo Electric Power (TEPCO). Компанията съживява завода заради високите оперативни разходи, които трупа към момента.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kimimasa Mayama 

Предстои да бъде поискано разрешение от местните органи в префектура Ниигата, град Кашивазаки и село Карива.

Централата има капацитет от 8 212MW и е единствената действаща атомна електроцентрала на TEPCO. След като катастрофата във Фукушима през март 2011 г. води до спирането на всички атомни електроцентрали в Япония, само „Кашивазаки-Карива“ е поддържана на спящ режим.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kimimasa Mayama 

Японският ядрен регулатор посочва, че оперативната готовност на TEPCO се е подобрила и това надделява при вземане на решението за отмяна на забраната.

Преценката на регулатора се основава на резултатите при провеждане на повече от 400 часова проверка на инфраструктурата.

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kimimasa Mayama 

Възобновяване стремежа на правителствата в световен мащаб към потребление на ядрена енергия провокира стар дебат. Подобно на японския случай, в множество държави се страхуват от грешките направени в миналото.

Светът след Украйна и Газа обаче вече е друг. Нов. Различен. И всички се изправят пред необходимостта от взимане на бързи и ефективни решения. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kimimasa Mayama 

Агресията на Русия провокира Япония да преоцени ядрената си стратегия. Рязкото покачване цената на втечнения природен газ и липсата на енергийни алтернативи, различни от „руската“, връщат на масата идеята за ядрените централи. Затова японските регулаторни органи действат в унисон с желанието на страната да намали зависимостта си от изкопаеми горива. За да не разчита на скъп внос, а на относително по-евтино собствено производство.

Публичният дебат за пестенето на енергия е далеч по-малко спорен от въпросът, който остава на заден план: какъв компромис трябва да бъде направен в името на националните интереси.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kimimasa Mayama 

За да се справи с глобалната енергийна криза и да осигури стабилно производство, правителството на Япония преобръща своята енергийна политика. В конкретния случай власите стигат до логичното решение да бъде възобновена оклеветената ядрена индустрия.

Преди няколко години антиядрените настроения принудиха Япония да се откаже напълно от ядрените централи като основен източник на електроенергия. Но енергийната несигурност днес е глобалният проблем. И това принуждава правителствата да поставят на първо място енергийната си независимост.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама