Екоактивисти: Всичко със Зоологическата градина в Пловдив е незаконно (видео)

12:24, 30 юли 15 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всичко, което се случва в зоната на Зоологическата градина в Пловдив, е незаконно. Това заявиха на пресконференция днес представители на граждански и природозащитни организации.

"Повече от три седмици на мястото няма информационна табела, тоест това не е строителен обект", подчерта Лилия Тамамджиева, природозащитник и участник в протестите за Цар-Симеоновата градина и парк "Отдих и култура". По груба сметка на мястото вече са изсечени повече от 200 дървета, като е трудно да се прецени точният им брой, защото много от дънерите са изкоренени, поясни тя.

Както Пловдив Topnovini.bg първи писа, вчера група екоактивисти бе на място и се опита да заснеме какво се случва. В резултат възникна конфликт между гражданите и представителя на фирмата изпълнител "Запрянови 03" Иля Гонзалес, като двете страни взаимно се обвиниха и във физическо посегателство.

Изсичането на дървета в парка се осъществява от служители на ОП "Градини и паркове" на основание протоколи за санитарна сеч и заповеди, подписани от кмета на район "Западен" Димитър Колев. Според екоактивистите незаконосъобразно е по този проект да изпълнява дейности общинско предприятие, при положение, че Община Пловдив заплаща за изпълнението на проекта на "Запрянови 03".

"Факт е, че строежът кипи с пълна сила, макар че на практика разрешението за строеж не е влязло в сила. Това означава, че там всякакво строителство би трябвало да е невъзможно, ако имаше каквато и да е законност", заяви Георги Сербезов от движение "Граждански контрол и защита на животните". Той припомни, че за нарушението е сезирана РДНСК - Южен Централен район, единственият компетентен орган, който има задължението да извършва контрол и при установяване на нарушение да издаде заповед за спиране на строителството. Отделно от това природозащитниците са пуснали жалба, с която искат отмяна на разрешението за строителство като незаконосъобразно.

Жалбата и сигналите са подадени в началото на юли. "Вчера (29 юли, б.а.) получихме две писма, които представляват препращане на нашите сигнали до дирекцията на РДНСК за Пловдив. Т.е. реакцията е никаква, при положение, че сроковете за произнасяне по жалбата изтекоха около 20 юли", каза още Сербезов. По думите му РДНСК избира тактиката да прехвърля документацията по папки и отдели.

Сербезов припомни и че вместо задължителната Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), РИОСВ - Пловдив, е издала писмо, в което се прави констатация, че няма нужда от оценка. "Този акт е подписан от шефа на РИОСВ доц. Стефан Шилев, който доскоро бе шеф на дирекция "Екология" в Община Пловдив. Според нас в случая има конфликт на интереси", каза още Сербезов.

Освен че липсва информационна табела, на строителния обект няма и цялостна ограда, твърдят природозащитниците. По думите им на обекта никой не носи нито каски, нито защитно облекло.

"Внесли сме сигнал в прокуратурата от името на Десислава Желязкова (бивш кмет на район "Западен", б.а.) с искане да се провери законосъобразността на проведените процедури по възлагане на строителството", съобщи от своя страна адвокат Атанас Петров. Той уточни, че фирмата изпълнител е избрана чрез пряко договаряне, след като при първата процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) същата компания не е била допусната като неотговаряща на условията. "Това е незаконно, ЗОП не позволява такъв вариант", категоричен е адвокатът. По думите му договорът за строителство между Община Пловдив и фирма "Запрянови 03" е сключен шест месеца преди да има одобрен технически проект и количествено-стойностна сметка.

Необяснимо е и разминаването в цената за строителството на Зоологическата градина, каза още адвокат Петров. И поясни, че количествено-стойностната сметка е за 4.9 млн. лв., а кметът Иван Тотев твърди, че е сключил договор с фирмата изпълнител за 4.6 млн. лв.

Активистите са изпратили жалба и до Европейската комисия и евродепутата Моника Маковей, съобщи Георги Къдринов. 3300 пловдивчани пък са сложили подписите си под петиция срещу изсичането на дървета града, която ще бъде внесена в Общинския съвет още на първата му сесия след лятната ваканция - на 27 август.

Природозащитниците са категорични, че бездействието на институциите ги принуждава да пристъпят към радикални действия, включително и гражданско неподчинение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама