Раздадоха над 700 книги срещу отпадъци в кампанията „Изчисти/прочети“

08:56, 30 авг 15 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кампанията „Изчисти/прочети“ премина в Сливен при изключително голям интерес. В рамките й всеки, който бе събрал минимум килограм пластмасови отпадъци (бутилки от газирани напитки, кутии, опаковки и т.н.) или хартия, получи нова книга по избор. Стотици хитови заглавия отидоха в домовете на активни граждани на Сливен и областта.

Проявата е по идея на председателя на Обществения съвет на Фондация за развитие на регион Сливен Стефан Радев.

Той и екипът му със задоволство констатираха, че сливналии, за разлика от общите тенденции, не са загубили интерес към качествената литература. Кампанията запали и най-малките читатели, а родителите им коментираха, че инициативата има и възпитателен ефект.

Най-предпочитаното заглавие беше „Любимите въпроси на Ники Кънчев”. Равносметката на организаторите показа, че бяха събрани над 230 килограма пластмасови отпадъци и около 520 килограма хартия. Раздадените книги бяха над 750 броя.

Освен отпадъци от пластмасови кутии и бутилки много хора даряваха килограми непотребна хартия. Идеята на организаторите е всички отпадъци да бъдат предадени за вторични суровини, а парите да се изразходват отново за закупуване на книги. Този път – за читалища.

Големият интерес накара Стефан Радев и екипа на Фондацията да превърнат инициативата в ежегодна. Плановете им са да насърчават четенето на книги и с други проекти, които ще бъдат обявени в бъдеще.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама