Кунева: Трябва да ни е срам, че българи са трафиканти на хора

11:02, 30 авг 15 / Политика 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Трябва да изпитваме срам, че българи са замесени в трафика на бежанци", зави вицепремиерът Меглена Кунева в ефира на БНР. Коментарът й е по повод на случая с откритите 71 мъртви сирийски имигранти в камион в Австрия.

 

"Това е факт и ние няма как да му обърнем гръб. Участвали са българи и това е срам за нас", отсече тя. По думите й обаче, прави чест на българското общество, че няма реакции на омраза срещу бежанците. 

 

"Има българи, които се грижат за бежанците и мога да дам десетки българи за пример. Аз се срещнах с лекари, които дават доброволен труд в лагерите след нощните си дежурства и въпреки натовареността си”, заяви вицепремиерът. Тя бе категорична, че обществото и държавата трябва да се противопоставят на тези, които печелят на гърба на човешката трагедия.

 

Кунева допълни още, че по нашите граници се извършва строга проверка с цел да не се допуснат хора, които искат да влязат на територията на ЕС с терористични цели, инфилтрирани сред бежанците.

 

Тя беше категорична, че миграцията ще остане гореща тема както за България, така и за Европа в близките месеци. Трябва общ европейски отговор, защото това е общ проблем, независимо, че натискът е по-силен в една или друга държава. Никоя страна не може да се справи сама, посочи още тя и допълни, че въпросът за образованието и интеграцията на мигрантите става все по-належащ. Кунева посочи, че ЕС мисли за обща система за убежище, вместо всяка страна да има своя.

 

По отношение на антикорупционния закон, вицепремиерът посочи, че оставянето му за последния ден за последните два часа на предишната парламентарна сесия не е бил добър знак. "Това е закон за корупцията по високите етажи, защото именно там има проблем", заяви тя и допълни, че анонимните сигнали са цената, която трябва да се плати – по-добре една проверка повече, отколкото да се пропусне знак за незаконно забогатяване, престъпление, подкуп и т.н. Кунева беше категорична, че Бюрото трябва да е едноличен орган, за да е ясна отговорността.

 

Вицепремиерът посочи, че в края на септември в България ще идва мисия на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка. По думите й е важно дотогава да бъде приет антикорупционният закон. Тя обаче подчерта, че той е важен не за ЕК, а за България. Кунева посочи, че успехите на митниците и НАП срещу контрабандата ще бъдат отчетени в доклада.

 

На въпрос за предстоящите местни избори, Председателят на "Движение България на гражданите" беше категорична, че партиите в Реформаторския блок в момента работят активно заедно за единното явяване на вота. Тя посочи, че ръководителят на предизборния щаб на РБ и зам.-председател на ДБГ Найден Зеленогорски е успял да постигне съгласие между формациите за единно явяване в над 90 на сто от местата. По думите й е необходима по-голяма консолидация на РБ, като се стъпи на единството на парламентарната група и се продължи към възстановяване на органите на Блока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама