Радио „Кърджали“ ще има и ще предава на български език, но не изцяло

13:23, 29 сеп 15 / Политика 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да даде лиценза на радио „Кърджали“. В гласуването участваха едва четирима от членовете на регулатора, като и четиримата бяха „За“, предаде репортер на София Topnovini.bg. Деветата регионална станция на Българското национално радио ще започне от януари догодина.

Идеята за пускането на радио „Кърджали“ предизвика сериозен обществен интерес, тъй като се предполагаше, че то ще излъчва програма на турски език. В крайна сметка 3 часа от ефира на радиото ще бъдат на турски език, но това ще стане едва, когато програмата стане 24-часова.

„Не гласуваме лиценз на регионално радио на турски език. Липсват регионални програми на български език и заради това се създава това радио“, поясниха членовете на СЕМ.

Първоначално програмата ще бъде излъчвана 3 часа, като поетапно до 2019 г. ще достигне 18 часа. Оставащото време до достигането на максималния капацитет от ефирна програма ще бъде запълнено с програмата на радио "България" и "Хоризонт".

В заседанието на СЕМ взеха участие и представители на ВМРО. Според тях програма на турски език все пак ще има и точно заради това ще обжалват в съда решението на регулатора. Един от членовете на ВМРО носеше лист с цитат на Христо Ботев - "Тежко, брате, се живее между глупци нерезбрани", за което членът на СЕМ Иво Атанасов отговори, че не са разбрали, че регионалното радио ще излъчва на български език.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама