Отложиха приемането на промените в Конституцията за след изборите

13:28, 29 сеп 15 / Политика 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание реши да отложи гласуването на промените на второ четене в Конституцията за след местните избори на 25-и октомври, предаде репортер на София Topnovini.bg. Предложението бе на Димитър Лазаров (ГЕРБ), председател на временната комисия, която разглежда текстовете. 

Идеята му бе приета със 103 гласа „за“ и 5 „въздържал се“. Никой не гласува против. 

Миналата сряда подкрепата си на първо четене изненадващо дадоха от "Атака". Благодарение на групата на Волен Сидеров гласовете преминаха 180 и така се създаде възможност измененията да бъдат гледани в пленарна зала на второ и трето четене по-бързо. "За" гласуваха още и от ГЕРБ, РБ, ДПС, ПФ и БДЦ, както и четирима независими депутати.

Правилникът на Народното събрание позволяваше текстовете да минат още преди провеждането на местните избори на 25-и октомври, въпреки че народните представители си гласуваха двуседмична почивка преди местния вот. Понеже се касае за изменения в Конституцията приемането им е възможно единствено на три четения, а не както е при стандартните законодателни инициативи – на две. Единственото условие е второ и трето четене да не бъдат гледани в един и същи ден. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама