“Юбер” очаква съдът да се произнесе по жалбата им

13:29, 29 сеп 15 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Компанията за споделени пътувания „Юбер“ очаква Върховният административен съд да се произнесе по същество по жалбата й срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията. 

Това заявиха представители на „Юбер“ в отговор на въпроси на София Topnovini.bg.

Освен това, компанията се е оплакала в Европейската комисия от решението на КЗК, тъй като според “Юбер” то нарушава законите на ЕС. 

„Десетки хиляди хора вече избраха Uber като безопасен, надежден и достъпен начин за придвижване из града. Ползите от услугата ни за споделени пътувания наскоро бяха потвърдени и от проучване на Асоциация „Активни потребители““, посочват от компанията.  „Резултатите са поредното доказателство, че Uber е по-добрата алтернатива по цена и което е по-важно - по качество.“

„Наличието на повече избор е от огромна полза за обществото като цяло, дори и да създава затруднения на съществуващите конюктурни интереси. По-големият избор винаги води до по-добро качество и по-ниски цени на услугите.“

Припомняме, че през лятото КЗК глоби „Юбер“ с 200 000 лева, за нелоялна конкуренция. 

При проверката от комисията са установиила, че UberX има "белезите на таксиметров превоз" на пътници, а услугите, които предоставят онлайн и от таксиметровите компании „са взаимозаменяеми, тъй като  водят до един и същи резултат – осъществяване на платен превоз от една точка до друга“. Но при „Юбер“ няма класическите законови изисквания към автомобилите и техните шофьори."

„Юбер Б.В. и Разиер Опърейшънс Б.В. създават условия за заобикаляне на закона, спестявайки на ползвателите-водачи средствата за издаване на необходимите лицензи и разрешителни за извършване на таксиметров превоз. По този начин ответните страни нарушават правилата на честната конкуренция, като си осигуряват нелоялно предимство пред конкурентите и извличат икономическа полза от това поведение“, се казва в решението на КЗК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама