Ниската правна култура на българина - основен проблем пред правораздаването, сочи наблюдение

13:42, 29 сеп 15 25 857 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ниската правна култура на българите и на работещите в държавната администрация явно се оказват основен проблем пред бързото и справедливо правораздаване у нас. Поне това става ясно от проект “Гражданско наблюдение върху ефективността на прокуратурата на разследва корупционни престъпления”, финансирано с европейски грантове.

Извърешни са наблюдения на 134 преписки и досъдебни производства в период 2012 - 2013 г., които впоследствие не са преминали на следваща съдебната фаза.

За целта от организацията дори са подготвили наръчник за граждани, с който ги запознават какво е прокуратура, как работи и как се подават сигнали.

Анализът спестява множество критики към работата на прокуратурата и органите на досъдебното производство - посочени дори в доклад на обвинението, подготвен преди няколко години. Липсва и изследване на външния натиск върху работата на прокуратурата, също огласен в доклада на обвинението.

Основният извод от наблюдението гласи, че държавното обвинение освен в “единици” от случаите работи изключително съвестно и коректно, като една от най-големите критики е подготвянето на “твърде обширна” документация по случая. Критика има и срещу медиите и образът на прокуратурата в обществото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама