Доброволци от БЧК - Русе ще участват в национално състезание в Лозен

14:06, 29 сеп 15 25 642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка с отбелязването на 1 октомври - Международния ден на възрастните хора, екип от 4 доброволци  на Русенската Червенокръстка организация за оказване на първа долекарска помощ  и психосоциална подкрепа ще вземат участие в Национално състезание, което ще се проведе от 30.09. до 02.10.2015 г. в НУЛЦ – с. Лозен. Информацията съобщава централата на доброволците в Русе.

Състезанието е организирано от НС на БЧК  и е част от Проекта „Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора и защита на права “, финансиран от Швейцарския Червен кръст. Възрастните доброволци са преминали през няколко обучения, за да придобият знания и умения за оказването на първа долекарска помощ, психосоциална подкрепа, реакция при бедствия, аварии и катастрофи. Като допълнителен модул в обученията е била включена и информация за международните нормативни документи за правата на възрастните хора. 

Екипът от възрастни хора е бил обучен от доброволците: Филип Павлов – член на ДЕРБАК - Русе, Велизара Джамбазова – командир на МАЕ - Русе, Симона Иванова – член на МАЕ - Русе и Венета Венкова – психолог към ДЕРБАК – Русе, които бяха не само превъзходни обучители , но и строги съдии по време на пресъздаване на ситуациите на терен при проверка  готовността на  екипа за реакция при БАК. Доброволците от БМЧК - Русе доказаха, че: „Доброволчеството е стил на живот – да мислиш, чувстваш и действаш, раздавайки се и служейки на другите“, с гордост за явяват от БЧК.  

"Чрез доброволчеството ние всички заявяваме чрез своите постъпки, че то е един нов начин на мислене и действия, които водят до удовлетворение и одухотворяване. И това е заявка, че светът може да бъде по – справедлив и добър. Състезанието  е доказателство за това как се мобилизира опита, мъдростта и всички останали качества, с които възрастните хора допринасят за развитието на  обществото. То  е нов начин за проява на толерантността, солидарността и взаимодействие между младите и възрастните доброволци на ОС на БЧК – Русе", коментират още червенокръстците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама