Бежанците страдат заради самозабравили се политически елити, каза вицепрезидентът

14:09, 29 сеп 15 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Огромната част от страданията на бежанците са резултат от политически грешки и „самозабравили се елити“. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в изказването си на дискусионен форум на тема „Проблеми и предизвикателства, свързани с бежанците“.

„Няма нищо по-човешко от това, когато другият е в беда, да помогнеш всеотдайно и със сърце. Остро възразявам срещу изказвания, които твърдят, че хората на Балканите не са състрадателни“, допълни тя.

„Самите ние още нямаме самочувствие на граждани на света. Хората в Югоизточна Европа, след 50 години на тоталитарни режими, още не са достигнали стандарта на живот, който заслужават. А когато хората са бедни, няма как да са в състояние на изразят своето човеколюбие и да покажат готовността си да помогнат на другия“, посочи вицепрезидентът, която беше гост на дискусията в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Във форума участваха ръководството на Българския червен кръст, на турския Червен полумесец и представители на местната власт и на академичната общност.

В сегашния момент тясното регионално сътрудничество е особено важно, подчерта вицепрезидентът. „Без силно регионално сътрудничество няма как да напреднем нито в икономиката, нито в социалната сфера, нито в усилията си да преодолеем кризата с бежанците“, каза Попова. По тази тема вицепрезидентът призова политическите емоции да останат встрани, а проблемите в света, които са трупани с десетилетия, ясно и категорично трябва да бъдат посочвани.

Вицепрезидентът призова още за спазване на правилата, неспазването на които, по нейните думи, води до разрушителни последствия и до сформирането на „ничии земи по света“, от които хората бягат в бедност и от ресурсите на които други се обогатяват. Маргарита Попова подкрепи виртуалната петиция на Международното движение на Червения кръст под надслов „Да защитим хуманността“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама