Прокуратурата ще проверява две непълнолетни, работили незаконно като сервитьорки в Добрич

14:10, 29 сеп 15 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два сигнала до прокуратурата във връзка с установени две непълнолетни лица, наети на работа без предварително писмено разрешение от инспекцията по труда, е подала Инспекцията по труда в Добрич, съобщи директорът й Маргарита Антонова. Става въпрос за две момичета, които са работели като сервитьорки в заведения в Добрич, уточни тя.

През август трудовите инспектори са извършили 96 проверки, като характерни са проверките на обекти по морските курорти и на земеделските производители във връзка с трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

По време на проверките са констатирани 445 нарушения на трудовото законодателство, от които 203 по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и 245 по трудовите правоотношения. Констатирани са пет неизпълнени предписания, свързани с изплащане на трудови възнаграждания, 54 - по възникване на трудовите правоотношения, 17 - по работното време, 26 - по заплащането на труда, 2 по закрилата на труда на непълнолетните лица, 35 по предоставянето на документи свързани с трудовите правоотношения и др.). Девет са работниците, които са били без писмени трудови договори или допуснати до работа преди да бъде изпратено уведомление до НАП. За отстраняване на констатираните нарушения  са дадени 421 задължителни за изпълнение предписания.

На работодатели са съставени 25 акта, от които 4 са за нарушения по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, а 21 - за нарушения по трудовите правоотношения. Няма съставени актове на работници и служители. През август са издадени и 23 наказателни постановления, като влезлите в сила постановления са общо 18 на стойност 27800 лева.

През август трудовите инспектори са получили 14  жалби и сигнали за нарушения на Кодекса на труда.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама