До „Горна баня“ и назад или как една улица чака да я асфалтират вече 30 години (снимки)

15:10, 29 сеп 15 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки, а може би и стотици малки и големи улици в София плачат за ремонт. Шанс за преасфалтирането им се появи с наближаването на местните избори. Така някои от тях бяха позакърпени, други изцяло преасфалтирани, а трети останаха забравени. Сред тях е и улица „Княжевска“, която се намира в столичния квартал „Горна баня“. Историята ѝ е дълга, но все пак изгледите са да е с добър край.

Историята

Част от улицата е кърпена многократно през годините, но цялостно никога не е била преасфалтирана. Има малки дупки, шахтите на пътя са криви и лесно в тях можеш да спукаш гума или да счупиш някоя част на колата си. До тук всичко изглежда нормално като за софийска улица.

Стигайки до края ѝ обаче попадаме на гледка, която не се вижда всеки ден. Част от улицата, която е една от главните в квартала, никога не е била асфалтирана. Купища кал, огромни ями с вода, а някъде зад тях къщите на хората. И багери. Улицата вече е в ремонт и се подготвя за полагане на асфалт.

„Да, правят я, но все пак чакахме за това 30 години“, обясни за София Topnovini.bg жена, която живее на ул. „Княжевска“ от близо 40 години. Веднага след краткото ѝ уточнение тя прегази през калта, за да се качи в колата си и да поема в неизвестна посока. По черния път, както всеки ден.

Тази част на улицата съществува от повече от 40 години. Тук живеят десетки семейства. През 1980 г. под нея е прекарана канализация, но „Княжевска“ отново остава без пътна настилка, въпреки че багерите са копали денонощно. Още тогава са се появили първите надежди на местните да видят чисто нова улица.

Изгубените надежди

Е да, но не. Машините си тръгват, а зад себе си оставят купища пръст, която при всеки дъжд се превръща в кално блато. Години по-късно, след хиляди жалби, молби и опити да им бъде обърнато внимание, жителите на „Княжевска“ губят надежда. Подреждат гумените ботуши до вратата и се готвят за следващия дъжд.

И така до 2010 год., когато кварталът е вече сериозно застроен. Никнат нови постройки. Правят се нови улици. А онази там - „ Княжевска“ - все още седи кална и сива.

Гласността дава резултат

Тогава започват редица граждански инициативи, които 5 години по-късно дават резултат. Стотици репортажи в национален ефир, стотици статии разказват за бедата на хората, но никой не чува. До днес. От седмица ремонтните дейности на „Княжевска“ кипят с пълна сила.

Хората обаче не вярват и сега. Не вярват, защото по думите им „отново се правят недомислени неща“. Всъщност, градената през 80-те години канализация никога не е функционирала. Къщите на „Княжевска“ са със септични ями. Хората разказват, че когато се изграждат канавките, чиято цел е да отвеждат подпочвените и дъждовните води в канализацията, те биват запушени за броени дни. Не могат да поемат голямото количество кал, която е застлала пътя.

За това и канализацията се запушва и до днес не функционира. Междувременно живущите на „Княжевска“ разказват и за голямото количество подпочвени води, които минават под улицата, както и за планински води, които също допринасят за постоянното ѝ наводняване.

Надеждите отново на път да бъдат загубени

„Не зная как ще се получи. Водата винаги ще си намери път и ще пробие асфалта. Не взеха да използват старите тръби и да го направят качествено, като отведат водата в дерето. Иначе този асфалт до никъде не е“, притесняват се местните.

Друго притеснение, което хората имат, е, че ако на изборите местната власт бъде сменена, отново ще бъдат забравени.

„Някой ще си е взел парите, а работата ще спре. И какво - джобът им пълен, а ние пак ще си газим в калта“, разказа възрастен мъж, който си почиваше на пейката пред местния магазин.

Това не е история за доброто и злото. Това е историята на една улица, на която живеят хора. А те се нуждаят от асфалт, който е част от благата на едно развито общество. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама