Държавата ще спира парите на частни училища с ниски резултати

15:24, 29 сеп 15 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание прие държавата да има право да спира субсидията, която дава на частните училища, ако те имат ниски резултати или извършват нарушения на закона и наредбите.

Решението бе взето при гласуването на текстове на второ четене от Закона за предучилищното и училищно образование.

Освен за ниски оценки на учениците от матурите и от националното външно оценяване, Националният инспекторат ще прави цялостната оценка на самото училище.

Частните училища няма да събират средства от родителите такси за дейностите, които държавата финансира, ако ползват държавна субсидия. Тоест учебните заведения няма да имат правото да искат повече пари за учебна дейност, а само за извънкласни форми, транспорт и други подобни.

Депутатите приеха и нова формула за формиране на делегираните бюджети, при която 80% от парите ще следват ученика, а останалите ще се отпускат по допълнителни компоненти.

Училищата с високи резултати ще получават допълнителни пари, за да ги харчат за каквото пожелаят. Тези с ниски също ще получават допълнителни средства, но за оздравителни програми, с които да подобрят резултатите си. На малките училища ще се дава допълнителна субсидия, която да компенсира малкия брой на учениниците в тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама