Показват варненското злато и в Япония

15:55, 29 сеп 15 / Култура 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненското злато ще бъде част от изложба, която ще бъде открита на 16 октомври в Националния музей за западно изкуство в Токио. Международната изложба  „Златната легенда” (The Golden Legend) ще остане в страната на изгряващото слънце до 29 май, като ще бъде представена и в градовете  Сендай и Нагоя.

България участва в нея с находките от гроб 43 от Варненския халколитен некропол - най-старото обработено злато в света, Вълчитрънското златно съкровище и с няколко съда от  Панагюрското съкровище.

Експонатите са общо 280 - от 20 музея от България, Гърция, Италия, Ватикана, Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Испания и Япония. Идеята е те да  дадат представа за обработката на златото предимно от Североизточната част на средиземноморския свят. Ювелирните изделия обхващат периода от V хилядолетие пр. Хр. до  5 век пр. Хр. От българска страна със свои притежания участват Националният археологически институт с музей при БАН, Регионалният археологически музей в Пловдив, и Регионалният исторически музей във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама