Столетник от Сливен празнува рожден ден

15:56, 29 сеп 15 / Любопитно 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
100-годишен юбилей отбелязва днес в Сливен Желязко Сивев. Столетникът събра близките си, за да отпразнува един век живот. Той има двама сина, четирима внука и двама правнука. Юбилярът твърди, че е в сравнително добро здраве и казва, че няма точна рецепта за дълголетие.

Навръх рождения си ден Желязко Сивев получи поздравителен адрес от Община Сливен с пожелание за здраве и благополучие.„ Някогашен наш колега, днес Вие отново сте свързан с институцията като ползвател на услугата „личен асистент" в рамките на общинската програма „Нови възможности за грижа". В този смисъл, за нас е чест да Ви бъдем от помощ и можете да разчитате на загрижеността и желанието ни да сме до Вас в дни на необходимост", се казва в поздравителния адрес.

 Желязко Сивев е роден на 29 септември 1915 г. в село Прилеп, област Бургас.  След като завършва "Икономика на промишлеността" в Софийския университет, се установява в Сливен. Автобиографията на столетника е доказателство, че дядо Желязко е образован и трудолюбив човек. Той разказа, че първи клас започва да учи в село Прилеп, а след това продължава обучението си в село Лозарево. Осми гимназиален клас (сегашен 12-ти клас) завършва в Реална гимназия "Георги С. Раковски" в морския град Бургас. След завършване на образованието си работи като секретар - бирник в село Медвен, а след това в село Пъдарево, Котелско, както и в Дебелт, Бургаско. Веднага след отбиване на военна служба в град Ямбол, той записва да учи "Икономика на промишлеността" в Софийския университет. Като дипломиран икономист, той се мести в град Сливен и работи три години в текстилната фабрика "Съби Димитров". Три години работи и в тогавашната Държавна спестовна каса. Дори изнася лекции по икономика в някогашна Обущарска кооперация. Желязко Сивев има 15 години трудов стаж в СМК - гр. Сливен като началник Планов отдел. Пет години работи като финансов ревизор в Окръжен народен съвет - Сливен. Пенсионира се през 1975 година. Въпреки това работи пет години към Окръжна инспекция по труда.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама