Няма да мълча, докато Радан Кънев си плакне устата, заяви Цацаров (обновена)

09:40, 30 яну 16 / Политика 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Категорично подкрепям решението на колегите от ВСС да не подават оставка. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в интервю пред Нова телевизия. Той определи нелогично искането от страна на управляващата коалиция за разпускане на Висшия съдебен съвет (ВСС) толкова скоро след гласуването на промените в Конституцията.

"Бяга ми логиката да поискаш оставката на ВСС малко, след като си го закрепил този съвет. Нещо повече - няма саморазпускане на такъв орган, добави той. Има индивидуално подаване на оставка“, заяви обвинител № 1.

Самият той не планирал да напуска поста си, нито да се съобразява с "площадни викове" и със "собствениците на някои медии". "Аз не съм сложен на поста си, за да мълча. Няма да стоя и да мълча, когато Радан Кънев си плакне устата", заяви Цацаров.

Според него бившият правосъден министър Христо Иванов не е напуснал поста си с облекчение, както обяви самият той. Главният прокурор заяви, че поведението на Иванов по времето му на министър се е различавало в зависимост от ситуацията и мястото, на което се намира.

„Мисля, че при Христо Иванов имаше доста голямо различие между поведението му, в зависимост от това пред кого се намира. Когато хората излязат на парламентарнта трибуна, хората са различни", заяви Цацаров.

Главният прокурор каза още, че не се притеснява от доклада на Европейската комисия.

„Не ме притеснява написаното в доклада на ЕК, че ще пратят експерти. Това ще бъде в рамките на механизма на сътрудничество и както е предвидено в правителствената стратегия. Там бе предложено да има независима експертиза, но аз рязко се противопоставих. Прокуратурата няма да е опитно поле на разни неправителствени организации“, каза Цацаров. Той допълни, че основният проблем у нас е липсата на присъди за корупцията по високите етажи на властта. Цацаров Главният прокурор иронично допълни, че „проблемът, разбира се, е в прокуратурата – вечният виновник“.

"Проблемът при нас е липсата на присъди за корупция по високите етажа на властта. Много станаха оправданите. Някои ще кажат, че прокуратурата е виновна. Какво обаче правят политиците. Например със случая на Христо Бисеров, те го освободиха от Народното събрание, той си тръгна. Направихме каквото можахме по това дело", припомни Цацаров.

Той лаконично коментира и искането за екстрадиция на банкера Цветан Василев, което беше изпратено до сръбските власти.

„Екстрадиционното производство се бави необосновано дълго. Ние в момента не можем да направим нищо“, заяви Цацаров.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама