Щъркели зимуват край Стара Загора

10:08, 30 яну 16 / Любопитно 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ято бели и щерни щъркели зимуват край Стара Загора, съобщиха от Спасителния център на Зелени Балкани.

По време на теренни образователни дейности с младежи са видени 5 черни и 3 бели щъркели, които обитават околностите на микроязовира до село Опан. Черните щъркели през зимата в Тракия не са изключение. До момента подобни зимувания на вида са установени най – вече  в околностите на град Пловдив и язовир „Пясъчник”, уточняват експертите от Центъра.

Наблюдавани да зимуват са и бели щъркели, но основно единични птици, установили се в различни селища. Интересното в случая е,  че птиците, са преминали лечение през Спасителния център и са освободени в края на лятото в този район.   Всички те са маркирани с орнитологични пръстени, което позволява идентифицирането им. Сред тези, не толкова типични зимни обитатели, има и един чуждестранен гост. Това е щъркел, обозначен със син пластмасов пръстен - HA20, поставен в  Унгария. В края налятото  той е лекуван в Спасителния център и малко след това бе освободен в района на Опан. Оттогава, той и другите бели щъркели редовно се наблюдават в околностите на язовира.

Според екскпертите вероятно птиците не са успели да натрупат достатъчно сили преди да настъпи момента за миграцията и отлитането на юг, което ги е накарало да се придържат към този, подходящ за тях, район. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама